Videospeler inladen...

Ronald Bell van Kool & The Gang overleden, de man die iedereen al 40 jaar laat vieren op de mega-discohit "Celebration"

Ronald Bell van Kool & The Gang is thuis op de Maagdeneilanden (VS) overleden. Bell was mede-oprichter en schreef aan een van de grootste hits van de discoband, "Celebration". Bell werd 68 jaar. Een doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.

Kool & The Gang werd opgericht in 1969 en was goed voor 23 albums met maar liefst 70 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Bell was zowel zanger, tekstschrijver als saxofonist. De discoband was vooral populair in de jaren 70 en 80 met funky hits als "Celebration", "Get down on it", "Jungle boogie" en "Cherish". 

Kool & The Gang maakte ook muziek voor de kaskraker "Saturday night fever" met John Travolta in de hoofdrol. De band won voor hun bijdrage aan de soundtrack een Grammy Award. 

Een jonge Ronald Bell vol overgave aan het werk op het podium.

Met dank aan... enkele verfblikken

Ronald Bell zat samen met zijn broer Robert in de band. Als tieners waren ze geïnteresseerd in muziek, maar konden zich geen drumstel veroorloven. Ze speelden dan maar op enkele verfblikken. De broers Bell waren autodidact: ze leerden alles over muziek zelf aan. De verschillende toonhoogtes herkenden ze bijvoorbeeld aan de hand van de inhoud van de verfblikken.

Op school vormden de broers met vrienden Dennis Thomas en George Brown de groep Jazziacs, om eind jaren 60 over te  schakelen op Kool & The Gang. Ronald Bell schreef mee aan "Celebration" dat na 40 jaar nog altijd een dansbare meezinger is.

BELUISTER het nummer hieronder:

Ronald schreef het liedje toen hij zich bezighield met zijn geloof. "Ik was een passage aan het lezen waarin de schepper schiep. De engelen vierden dit en zongen met lof over deze gebeurtenis. Dat inspireerde me om de tekst "Everyone around the world, come on!" te schrijven. Ergens is er iemand altijd wel iets aan het vieren", vertelde Ronald daarover. 

Kylie Minogue tot Ross Geller toe

Weetje: de Australische zangeres Kylie Minogue en The Weathers Girls waagden zich ook aan een cover van "Celebration". In een aflevering van de reeks "Friends" probeert Ross Geller (een haast onherkenbare) "Celebration" zelfs uit op doedelzak.

Ronald Bell was ook verantwoordelijk voor de teksten van "Get down on it", "Open Sesame" en "Cherish". Hij werkte momenteel aan een documentaire over de band. Ronald laat een vrouw en tien kinderen achter. De uitvaart gebeurt in intieme kring.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen