Landbouwer uit Merchtem vraagt jagers om niet te schieten op patrijzen

Vanaf volgende week mag er weer gejaagd worden op patrijzen, behalve op de akkers van boer Luc Robberechts in Merchtem. Hij heeft met de jagers uit de buurt afgesproken om dit jaar niet te jagen op de patrijs omdat er nog maar weinig patrijzen zijn. 

"De jacht begint op 15 september", vertelt landbouwer Luc Robberechts. "Wij hebben het geluk dat we goeie jagers hebben die inzitten met de natuur. En we hebben een overeenkomst gesloten om niet op patrijs te jagen. De patrijs is nog niet met uitsterven bedreigd, maar je ziet ze nog zelden in Vlaanderen." 

Biotoop voor patrijzen

Luc Robberechts heeft een zelfplukboerderij in Merchtem en op zijn velden zitten wel nog patrijzen. "Door het feit dat we op een biologische manier telen, is dit een goeie biotoop voor die dieren. De patrijs heeft een beetje graan, onkruid en insecten nodig en dat vinden ze hier. Daardoor kweken ze ook goed. We zitten hier met een populatie van 25 à 30 patrijzen en dat is heel uitzonderlijk. Je kan ze wel bijna niet zien, als je op 100 meter komt zijn ze al weg. Ze zijn ook echt wild en niet uitgezet." 

We moeten samenwerken om een natuurlijke omgeving te ceëren voor alles wat hier leeft

Het was niet moeilijk om de jagers ervan te overtuigen om geen patrijzen te schieten, vertelt Luc. "Ik ben het hen gewoon gaan vragen, zo eenvoudig is het. Maar de jagers weten ook dat er weinig patrijzen zijn. Ik denk dat we samen met alle partijen zoals Natuurpunt, de jagers en de landbouwers moeten samenwerken om een natuurlijke omgeving te creëren voor alles wat hier leeft. Want ook met de andere dieren gaat het niet goed, zoals de bijen bijvoorbeeld. Anderzijds zijn er te veel wilde hazen op deze velden. Ze hebben weinig natuurlijke vijanden. Om alles wat in evenwicht te houden is het goed dat de jagers  er een aantal neerschieten."

Meest gelezen