Liveblog - Biostatisticus Molenberghs: "Meer besmettingen, maar ook meer testen", lancering corona-app week uitgesteld

Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land is opnieuw gestegen. In de week van  31 augustus tot 6 september kwamen er per dag gemiddeld 510 bevestigde besmettingen bij. Dat is een stijging van 15% in vergelijking met de week ervoor. De lancering van de corona-app is met een week uitgesteld, omdat er nog advies van Europa wordt verwacht. Volg het coronanieuws in onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Lancering corona-app week uitgesteld

De lancering van de app voor contactopsporing wordt met een week uitgesteld. De ontwikkelaars wachten nog op een advies van Europa waardoor het proces vertraging oploopt. Dat bevestigt Karin Moykens van het Interfederaal Comité Testing & Tracing. "Het is de bedoeling dat de Belgische app ook zal kunnen 'communiceren' met bijvoorbeeld de Nederlandse en de Duitse app, maar daarover moet Europa zich dus nog buigen", klinkt het.

Moykens benadrukt dat de laatste fase van de ontwikkeling, is afgerond. Met de feedback van 80 testpersonen wordt nu een finale, officiële versie ontwikkeld. Die zal getest worden door zowat 10.000 mensen. "We hebben aan elke regio gevraagd om daarvoor vrijwilligers te zoeken, die de app dus in 'real time' zullen gebruiken", aldus Moykens. "Het gaat bijvoorbeeld om ziekenhuispersoneel, politiediensten of medewerkers van supermarktketens."

Het advies van Europa wordt pas op 17 september verwacht. Pas dan kan de testfase, die tien dagen zal duren, van start gaan. Als alles goed gaat zal de app dus voor het grote publiek beschikbaar zijn in de week van 28 september.

(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Biostatisticus Geert Molenberghs: "Meer besmettingen, maar ook meer testen"

Hoe verhoudt het aantal besmettingen zich tot het aantal tests dat afgenomen wordt? "Eind juli, begin augustus zagen we de positiviteitsratio, dus het aantal positieve testen op het aantal afgenomen testen, heel snel omhoog gaan", zegt biostatisticus Geert Molenberghs in "De ochtend" op Radio 1.

"Er waren op dat moment Antwerpse wijken waar we van 30 tot 50% spraken. Nu zitten we daar absoluut niet, we blijven schommelen rond 1,5% - afhankelijk van de provincie - tot 5% in Brussel. Dat is te hoog, we willen dat naar beneden, maar we zien de positiviteitsratio op dit moment niet echt toenemen. We testen dus heel veel mensen nu. Heel veel mensen die terugkomen uit rode zones, laten zich braaf testen, wat heel goed is. En de meerderheid test negatief. "

Kleuters van twee scholen in Mol moeten in quarantaine

In Mol zijn preventieve maatregelen genomen in twee basisscholen nadat er besmettingen met het coronavirus werden vastgesteld. Dat meldt het gemeentebestuur. Alle 80 kleuters van gemeenschapsschool 't Schrijvertje moeten twee weken in thuisquarantaine, in basisschool Mozawiek moeten 15 kleuters van één klasgroep in quarantaine, net als enkele leerkrachten.

In 't Schrijvertje werden de afgelopen dagen besmettingen vastgesteld bij een aantal leerlingen en medewerkers. "De besmettingen situeren zich in verschillende klasgroepen van de kleuterafdeling, waardoor de beslissing tot thuisquarantaine voor alle kleuters geldt", stelt de gemeente. "Deze quarantaineperiode geldt tot 25 september. De klassen van de lagere school vallen niet onder de thuisquarantaine. Deze kinderen blijven dus gewoon les volgen in hun vertrouwde klas."

In Mozawiek bleek eenleerkracht besmet (maar niet ziek) en moeten de 15 kleuters uit haar klas dus preventief in thuisquarantaine gaan tot en met dinsdag 22 september. Drie andere leerkrachten uit dezelfde "leeftijdsbubbel" hadden met de leerkracht in kwestie eerder deze week nauwe contacten tijdens een werkoverleg, waardoor ook zij preventief in thuisquarantaine moeten én een coronatest moeten laten afnemen. De kleuters van die leerkrachten mogen wel nog naar school komen en krijgen een vervangleerkracht. Voor de overige leerlingen van de school verandert er voorlopig niets.

Amerikaanse Democraten blokkeren Republikeins wetsvoorstel voor coronasteun

In de Amerikaanse Senaat hebben de Democraten een Republikeins voorstel voor coronasteun geblokkeerd. Zij vinden het bedrag dat met het nieuwe noodpakket is gemoeid veel te laag. In de Amerikaanse politiek is al maanden sprake van een impasse als het gaat om een akkoord over nieuwe economische steunmaatregelen.

Het voorgestelde steunpakket van de Republikeinen, die een meerderheid hebben in de Senaat, zou een omvang van tussen circa 500 miljard en 700 miljard dollar hebben. Dat is maar een fractie van de 2,2 biljoen dollar die de Democraten voorstaan. Het is ook veel lager dan een eerder steunplan ter waarde van 1 biljoen dollar waarmee de Grand Old Party deze zomer mee kwam.

Recordaantal besmettingen in Frankrijk

Op een dag tijd zijn in Frankrijk 9.843 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat is een dagrecord sinds de uitbraak van de pandemie en het op grote schaal lanceren van tests, zo heeft de nationale gezondheidsdienst (DGS) bekendgemaakt.

Op een week tijd waarbij meer dan een miljoen tests zijn uitgevoerd, zijn er er bijna 50.000 nieuwe infecties (48.542) geregistreerd. Sinds de epidemie zes maand geleden in Frankrijk uitbrak, zijn in totaal al tien miljoen coronatests uitgevoerd.

Wereldwijde verdeling COVID-vaccin vraagt 8.000 jumbojets

De wereldwijde verdeling van een vaccin tegen COVID-19 vraagt een uitgebreide en nauwgezete planning en om klaar te zijn voor de verdeling eens er een vaccin goedgekeurd is en klaar voor verspreiding. Dat zegt de IATA, de koepel van de luchtvaartmaatschappijen, die ook waarschuwt voor mogelijke problemen omdat veel maatschappijen hun activiteiten hebben ingekrompen door de crisis in de sector.  

Lees meer in dit artikel:

Meerdere wijken van Palma de Mallorca geïsoleerd

In Palma de Mallorca, de hoofdstad van de toeristische Spaanse archipel in de Balearen, worden de inwoners van meerdere wijken geïsoleerd van de rest van de stad vanwege een explosie van het aantal coronagevallen. Dat melden de lokale autoriteiten.

De maatregelen gaan vrijdagavond in. De 23.000 inwoners van de vier populaire drukbevolkte wijken mogen zich vanaf dan niet met meer dan vijf verenigen. Ze mogen de zone enkel uit om te gaan werken, naar school te gaan of naar de arts te gaan.

Ze mogen zich binnen de zone vrij bewegen, maar de autoriteiten roepen toch op om enkel voor belangrijke zaken buiten te komen. Palma telt 416.000 inwoners.

Planbureau ziet economie beter standhouden dit jaar

Het Planbureau toont zich minder pessimistisch over het dal waardoor de Belgische economie dit jaar wegens de coronacrisis zal gaan. Het verwacht nog een economische krimp van 7,4 procent, terwijl het er in juni nog van uitging dat de economie met meer dan 10 procent zou krimpen.

"Op basis van recente gegevens is de economische schade in de meeste eurolanden in de eerste helft van dit jaar minder omvangrijk gebleken dan ingeschat in de junivooruitzichten", legt het Planbureau uit. Ondertussen zijn grote delen van de economieën heropend, zo voegt de instelling toe, al wordt het economisch herstel afgeremd door de heropflakkeringen van het virus. Die tasten het vertrouwen aan.

Het Planbureau verwacht dat de Belgische economie in de tweede helft van dit jaar en ook volgend jaar "een gedeeltelijke inhaalbeweging" zal maken. Over heel het jaar 2020 zou de economie daardoor met 7,4 procent krimpen. In 2021 zou er een herstel volgen en zou het bbp met 6,5 procent groeien.

De inhaalbeweging zal aangedreven worden door de uitvoer en de particuliere consumptie, klinkt het nog. Hoewel hun reëel beschikbare inkomen maar met 0,3 procent zou dalen dit jaar, zouden de consumenten wel 8,7 procent minder uitgeven. Dat komt door de sluiting van de winkels tijdens de lockdown en omdat het consumentenvertrouwen aangetast is. In 2021 zou de particuliere consumptie weer met 9 procent aantrekken.

Coronamaatregelen bij gevangenisbezoek soepeler vanaf maandag

Vanaf maandag worden versoepelde coronamaatregelen bij het gevangenisbezoek van kracht, zo heeft minister van Justitie Koen Geens gemeld. Concreet zal fysiek contact opnieuw mogelijk worden, zowel bij tafelbezoek als bij intiem bezoek.

De versoepeling van de coronamaatregelen voor het gevangenisregime waren al in juli voorbereid, maar door de plotse toename van de besmettingscijfers werd de maatregel toen afgeblazen. "Ik ben blij dat het fysiek contact bij het bezoek in de gevangenis kan hernemen. Iedereen heeft menselijk contact en knuffelrechten nodig", zegt Geens 

Concreet zal vanaf maandag fysiek contact tussen bezoekers en gedetineerden opnieuw mogelijk zijn. Het bezoek is beperkt tot maximaal drie personen, waarvan maximaal twee volwassenen, omdat dezelfde capaciteit van de bezoekzalen wordt behouden. Voor het tafelbezoek zullen de plexischermen verdwijnen

Bezoek reserveren blijft verplicht en wie de afgelopen twee weken ziek is geweest of terugkeert uit een rode zone komt niet in aanmerking. De mondmaskerplicht geldt voor gedetineerden en bezoekers. Aan de bezoektafel zelf mag het masker worden afgezet. Daarnaast blijven de hygiënemaatregelen van kracht.

Stad Brussel verlengt terrassenuitbreiding voor horeca tot eind december

De terrassenuitbreiding die in het kader van de coronacrisis werden toegelaten voor de horecazaken in de stad Brussel zijn een waar succes. Genoeg reden voor het college van burgemeester en schepenen om de uitbreiding te verlengen tot eind december. Normaal gezien liept de maatregel eind september af. Brussels schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (DéFI) laat nog weten dat er ook een compensatie komt voor de gemaakte kosten voor de installatie van de terrassen.

Meest gelezen