Lokale contactonderzoekers in provincie Antwerpen plannen grote uitbreiding

De provincie Antwerpen wil de lokale contactopsporing naar het coronavirus flink uitbreiden van de stad Antwerpen naar 18 gemeenten in de rand. Het gaat om de eerstelijnszones Voorkempen, Noorderkempen en Zora die samen zullen werken met de eerstelijnszones van de stad Antwerpen. "Economisch en sociaal gezien hangen die zones erg af van de stad", zegt medisch coördinator Stefaan Van der Borght. De fusie moet contactonderzoek en de communicatie met de inwoners vergemakkelijken. Wanneer de samenwerking van start gaat, is nog niet duidelijk. 

In de provincie Antwerpen zal de regio van de lokale contactopsporing binnenkort flink vergroten. Er is een plan in de maak om in totaal 18 gemeenten samen te coördineren met de stad Antwerpen. Concreet gaat het om de eerstelijnszones Voorkempen, Noorderkempen en Zora die zich zullen aansluiten bij die van de stad Antwerpen. Dat is een gebied van zo'n 800.000 inwoners. 

Grote mobiliteit tussen stad en gemeenten

"Er is een vrij grote mobiliteit tussen het centrum, de districten en de gemeenten die in de rand liggen", verklaart medisch coördinator Stefaan Van der Borght. "Veel mensen komen werken in het centrum en keren 's avonds terug naar hun eigen gemeenten. Er zijn ook veel kinderen die in het centrum naar school komen. Economisch en sociaal gezien hangen die zones heel erg af van de stad." 

Economisch en sociaal gezien hangen die zones heel erg af van de stad.

Stefaan Van der Borght, medisch coördinator

Betere communicatie

Een lokale samenwerking tussen de gemeenten is belangrijk om makkelijker coronabesmettingen op te sporen en om het voldoende duidelijk te maken wanneer iemand in quarantaine moet. "In Antwerpen zijn er veel kwetsbare personen en de communicatie is soms moeilijk omwille van de taal. Onze vrijwilligers komen zelf uit de gemeenschappen, spreken de taal en kunnen essentiële boodschappen overbrengen naar de mensen", zegt Van der Borght. 

Plannen in de maak

De plannen voor de samenwerking zijn nog volop in de maak. Nog niet tussen alle zones hebben er gesprekken plaatsgevonden. Een startdatum  is er dus ook nog niet. 

Meest gelezen