Getty Images

Lokale politie controleert extra op gordel in auto: "Kinderen worden vaak niet correct vastgeklikt"

Vandaag controleren lokale politiezones extra op gordeldracht in de auto. Dat doen ze in het kader van de nationale campagne 'Beloofd.be'. De campagne roept op om kinderen correct vast te klikken in de auto. Het politiekorps van Balen-Dessel-Mol houdt op vier locaties extra toezicht. "Kinderen worden vaak niet of verkeerd vastgeklikt", zegt Sara Gevers van politiezone Balen-Dessel-Mol. "Bij ongevallen merken we dat kinderen vaak zware letsels hebben." 

De lokale politiezones in de provincie Antwerpen voeren vandaag extra gordelcontroles uit. Het gaat om een actiedag die valt onder de nationale campagne 'Beloofd.be'. Die campagne roept op om kinderen correct vast te klikken in de auto. Langs de snelwegen staan sinds augustus grote affiches waarop BV's beloven hun kinderen of kleinkinderen veilig te vervoeren. 

Verhoogd toezicht

De lokale politie wil de campagne extra in de verf zetten bij de start van het nieuwe schooljaar. Ook politiezone Balen-Dessel-Mol verhoogt vandaag het toezicht. Op vier locaties zal het politiekorps nagaan of volwassenen hun gordel dragen en of de kinderen goed vastgeklikt zijn. Daarbij zullen ook de kinderzitjes gecontroleerd worden.

"Kinderen zijn sowieso zwakke weggebruikers, maar ook in het voertuig zijn ze dat", zegt hoofdinspecteur Sara Gevers op Radio 2 Antwerpen. "Kinderen worden vaak niet of verkeerd vastgeklikt. Bij ongevallen merken we vaak dat kinderen zware letsels hebben."

4 op 5 kinderen verkeerd vastgeklikt

"Bestuurders tonen vaak wel de reflex om zich vast te klikken, omdat er anders een alarmsignaal klinkt", legt Gevers uit. "Op de achterbank is dit niet altijd het geval en worden de kinderen maar al te vaak vergeten of verkeerd vastgeklikt." In Vlaanderen gebeurt dit zelfs bij 4 op de 5 kinderen, dat blijkt uit recent onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) .

Kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter moeten altijd vervoerd worden in een zitje dat is aangepast aan hun gewicht en grootte. De campagne 'Beloofd.be' en de extra actiedag door de lokale politie wil daarom vooral sensibiliseren. 

Meest gelezen