© Erland Robaye - Erroba

Mechelen verbiedt extreemrechtse manifestatie: “Betoging is slag in het gezicht voor Mechelaars en horeca”

Het stadsbestuur van Mechelen verbiedt een extreemrechtse manifestatie van Vlaams Front die zondag gepland staat. Om er zeker voor te zorgen dat niemand kan betogen, werd er ook een samenscholingsverbod voor meer dan vijf personen afgekondigd. De politie zal ook patrouilleren en amokmakers wegsturen of oppakken.

Vlaams Front wil zondag betogen in Mechelen tegen een mogelijke Vilvaldi-regering, een regeringscoalitie van liberalen, socialisten, groenen en christendemocraten. Via Facebook roept ze op om ’s ochtends in Mechelen aan het station te verzamelen. Volgens de organisatie zouden ze met 8.000 mensen zijn, maar zouden ze wel met mondmasker komen betogen.

Het is Open Monumentendag, het wordt een warm weekend en door die betogers moeten we nu preventief parkings sluiten. Dat gaat een impact hebben

Alexander Vandersmissen, burgemeester Mechelen (Open VLD)

Het stadsbestuur van Mechelen heeft de betoging nu verboden. Er wordt op zondag daarom ook een samenscholingsverbod met meer dan vijf personen afgekondigd. Uit voorzorg worden drie ondergrondse parkings in de stad gesloten, zodat mogelijke betogers daar niet kunnen parkeren. De politie zal ook toezicht houden en betogers wegsturen of oppakken.

Heethoofden

“Het is pijnlijk om vast te stellen dat enkele honderden heethoofden naar onze stad willen afzakken op het moment dat het Open Monumentendag is”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Open VLD). “Dat is een slag in het gezicht van heel wat Mechelaars, maar ook van horeca-uitbaters. Het is Open Monumentendag, het wordt een warm weekend en door die betogers moeten we nu preventief parkings sluiten. Dat gaat een impact hebben. Vandaar dat we willen oproepen om zondag zeker niet te komen betogen.”

Meest gelezen