Microsoft: "Russische, Chinese en Iraanse hackers proberen Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden"

Computerkrakers die banden hebben met Rusland, China en Iran hebben de afgelopen weken aanvallen uitgevoerd op de campagneteams van de Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Joe Biden. Dat meldt technologiegigant Microsoft op zijn weblog.

Bij de vorige presidentsverkiezingen in 2016 was het al een issue, en ook bij de aanstaande Amerikaanse stembusgang, worden ze nauwlettend in de gaten gehouden: buitenlandse hackers die aanvallen uitvoeren op zowel het Republikeinse als het Democratische kamp. 

Dat blijkt uit een rapport dat Microsoft vandaag publiceert. De technologiereus heeft de afgelopen weken vastgesteld dat drie groepen van hackers aanvallen hebben uitgevoerd op individuen en groepen die achter de campagnes van zowel president Donald Trump als zijn uitdager Joe Biden zitten. 

Concreet gaat het om hackersgroepen uit Rusland, China en Iran, zo schrijft Microsoft. De Russische groep zou ruim 200 organisaties belaagd hebben, de Chinese groep richtte zijn pijlen onder andere op mensen die gelinkt zijn aan de Biden-campagne, en de Iraanse groep zou het dan weer op het Trump-kamp gemunt hebben. De Russische groep zou ook al in 2016 actief zijn geweest. 

Microsoft steekt de pluimen op zijn hoed, dat het bedrijf de meerderheid van de aanvallen heeft kunnen afwenden door de ingebouwde beveilingstools van producten. Bovendien zouden alle betrokkenen ingelicht zijn. 

Meest gelezen