Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V): "Naaktbeelden van BV’s delen is niet onschuldig, het is strafbaar"

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) noemt de verspreiding van naaktfoto's van bekende Vlamingen ongehoord. "De foto's en video's behoren tot de privésfeer van deze mensen. Zij die de beelden verspreiden begaan een misdrijf", zegt Dalle in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”.

Op sociale media circuleren al dagen naaktfoto's van minstens drie bekende Vlamingen. Eén van hen is zanger Stan Van Samang. Hij diende een klacht in tegen onbekenden. Zijn advocaat Tom Bauwens liet vandaag weten dat wie de beelden verder verspreidt, een dwangsom tot 10.000 euro riskeert.

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) doet nu een oproep om de bewuste beelden niet verder te verspreiden. "De foto's en video's behoren tot de privésfeer van deze mensen. Die foto’s en video’s mogen niet gedeeld worden”, waarschuwt de minister in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”.

Beluister hier het gesprek met minister Dalle en lees eronder voort: 

Debat

Tegelijk wil Dalle de gelegenheid te baat nemen om een maatschappelijke debat over sexting -het delen van seksueel getinte beelden via sociale media- te houden. "Wat vandaag gebeurt, zal morgen opnieuw gebeuren. De slachtoffers zullen bekende en minder bekende mensen zijn. De schade kan niet overschat worden. Levens worden verwoest, relaties lopen op de klippen."

“We onderschatten het misschien, maar sexting komt heel vaak voor bij jongeren, maar ook volwassenen”, aldus Dalle. Uit studies weet de minister dat 1 op de 10 jongeren in het middelbaar onderwijs al eens een “pikante foto” van zichzelf verstuurt. “Het is iets dat tot de leefwereld van jongeren is gaan behoren. Daarom moeten we er op een goede, verstandige manier mee omgaan.”

Bekijk hier minister Benjamin Dalle in "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Goede afspraken

Het is vooral zaak om goede afspraken te maken, benadrukt Dalle, over wat we naar elkaar doorsturen en over het niet-doorsturen van de beelden zonder elkaars toestemming.” Hij hamert erop dat het doorsturen van beelden zonder toestemming van de betrokkene strafbaar is. 

Concreet wil Dalle het onderwerp van sexting bespreekbaar maken op school, thuis en -zoals nu gebeurt- in de media. "Het is aan ons, als samenleving, om mensen die meewerken aan het verspreiden van dergelijke beelden en het in de hand werken van cyberpesten streng te veroordelen. Ons leven speelt zich vandaag voor een groot deel digitaal af, onze seksualiteit hoort daar bij. En dat is heel normaal. Daar hoeven we niet om te blozen of beschaamd om te zijn", klinkt het.

Meest gelezen