Videospeler inladen...

Biostatisticus Molenberghs: "Er zijn meer besmettingen, maar we testen ook meer"

De coronacijfers gaan al enkele dagen na elkaar niet de goede kant uit, maar volgens biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven) was dat niet onverwacht. "We moeten nu twee dingen tegelijk absorberen: de terugkeer van de laatste reizigers uit vakantie en de heropening van de scholen", legt hij uit in "De ochtend" op Radio 1. Bovendien wordt nu ook erg veel getest en dat drijft de cijfers op.

Momenteel zijn de cijfers weer aan het stijgen. Niet geheel onverwacht, zegt Molenberghs. "We moeten nu twee dingen tegelijk absorberen: de terugkeer van de laatste reizigers uit vakantie en de heropening van de scholen", zegt hij. "Tegelijk gaan ook heel wat werkplaatsen nu opnieuw volledig terug open."

Bovendien wordt er nu erg veel getest en dat drijft de cijfers op. "Eind juli, begin augustus waren er Antwerpse wijken waar we van 30 tot 50 procent positieve tests spraken. Nu blijven we schommelen rond anderhalf tot 5 procent", zegt hij. "We testen dus heel veel mensen nu. Heel veel mensen die terugkomen uit rode zones, laten zich braaf testen, wat heel goed is. En de meerderheid test negatief."

Molenberghs legt het helder uit in deze video, lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Zeker in vergelijking met andere landen, doen we het voorlopig niet al te slecht. "We hebben nu ongeveer 40 gevallen per 100.000 inwoners. Spanje zit op 240, Frankrijk over de 100. Daar gaat het heel snel, heel slecht. We zitten nog altijd bij de 10 slechtste Europese landen, maar onze positie verbetert wel."

Het is volgens de biostatisticus dan ook vooral een kwestie van volhouden. "Met de huidige maatregelen kunnen we er komen als ze maar zorgvuldig opgevolgd worden", zegt hij. "Ik draag ook niet graag een mondmasker, maar het is een goedkope manier -zowel financieel als sociaal- om een nieuwe lockdown te voorkomen."

Bekijk hieronder het volledige gesprek in "De ochtend":

Videospeler inladen...

"Mondmaskers zijn ticket openhouden scholen"

Intussen is ook de discussie over de mondmaskers op school weer losgebarsten. Eerder deze week hebben 70 dokters in een open brief gevraagd dat de leerlingen het mondmasker niet meer zouden moeten dragen in de klas. Ze krijgen naar eigen zeggen veel klachten over fysieke en mentale ongemakken bij de jongeren.

Tegelijk blijven veel experts pleiten voor die mondmaskers. "We mogen niet afstappen van het mondmasker op school", zegt Molenberghs. "In het Verre Oosten is het mondmasker al 20 jaar ingeburgerd. Ik stel vast dat de scholen er normaal functioneren. Het mondmasker -ook al is het niet fijn- is het ticket om de scholen open te houden."

Bekijk hieronder wat jongeren zelf vinden van die mondmaskers op school:

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen