Photo-foto IRScNB-KBIN T.Hubin

"Tonen hoe mooi onze aarde is": nieuwe expo sluitstuk 15 jaar renovaties in Museum voor Natuurwetenschappen

In het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel opent morgen de nieuwe expo "Levende planeet", waarin een 850-tal opgezette dieren te zien zijn. Met de opening van deze vernieuwde vleugel komt er een einde aan 15 jaar renovaties in het museum dat velen ook kennen als het "dinomuseum".  De nieuwe vleugel zet het belang van de verscheidenheid van al het leven op aarde in de verf, iets waar wij, mensen, meer dan ooit druk op uitoefenen. 

Nu de vernieuwde vleugel klaar is, is de renovatie van alle permanente zalen van een van de populairste musea van Brussel eindelijk afgerond. Vorig jaar lokte het museum nog meer dan 350.000 bezoekers. "Het is het laatste stuk van 15 jaar renovaties", legt expo-maker Sophie Boitsois uit. "In 2005 zijn we begonnen, eerst met de galerij van de dino’s, dan de galerij van de evolutie en nu mogen we eindelijk afsluiten met de galerij van de biodiversiteit. En in al die galerijen, die nieuwe permanente zalen, probeerden we dus het leven centraal te zetten. En dat hebben we ook hier proberen zo goed mogelijk te doen." (Meer info over de renovatie in fases van het museum vindt u in het grijze kader onderaan dit artikel)

De verscheidenheid van alles wat op aarde leeft (biodiversiteit), van de allerkleinste dieren tot de grootste bomen, dat is de focus van de nieuwe expo:  "Levende planeet". De vaste tentoonstelling, verspreid over twee verdiepingen, toont op een interactieve manier wat biodiversiteit is, terwijl u tussen de meer dan 850 opgezette dieren door wandelt. 

1,8 miljoen soorten hebben wetenschappers al beschreven en er komen er nog elke dag bij. Maar helaas verdwijnen er ook veel. Uit een nieuw rapport van het Wereldnatuurfonds blijkt dat in een kleine halve eeuw 68 procent van de populaties van de dieren die het WWF monitort van de aarde verdwenen is. 

(lees verder onder de foto van de Afrikaanse wilde hond (r), een bedreigde diersoort en de jachtluipaard (l), een kwetsbare diersoort) 

Photo-foto IRScNB-KBIN T.Hubin

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal": (en lees daaronder verder) 

Videospeler inladen...

Reusachtige skelet blauwe vinvis opnieuw te bewonderen

Ook het pronkstuk, het gigantische skelet van een blauwe vinvis, 23 meter lang en 3,5 ton zwaar, is terug. "Dat is een heel verhaal", vertelt Sophie Boitsios. "Toen ze de zaal van de walvissen hebben ingekleed (in de jaren 80 , red.) is dat skelet via het dak naar binnen gekomen en toen we de zaal wilden renoveren, raakte het niet meer buiten. We hebben het volledig moeten ontmantelen en in dozen moeten steken. Daar heeft het 5 jaar moeten wachten, vooraleer we het terug hebben kunnen ophangen. We hebben het nu volledig omgedraaid zodat het rechtstreeks in contact kan komen met de bezoeker. " 

(lees verder onder de voor- en na-foto van de walvissenzaal)

Biodiversiteit onder druk

De biodiversiteit staat, onder meer door het gedrag van de mens, enorm onder druk. "In de expo willen we eerst de bezoeker het waw-gevoel geven, tonen hoe mooi de aarde is, om dan eigenlijk te gaan uitleggen hoe al die soorten samenwerken of juist niet, in competitie met elkaar treden, om het dan in een klein deel van de expo te hebben over verlies van biodiversiteit", zegt Sophie Boitsios. "Hoe komt het dat het aantal soorten achteruitgaat? Dat is maar een klein deel, maar ook een belangrijk deel, want we hopen echt dat de bezoeker gaat inzien dat er heel veel moois is op aarde waarvoor we eigenlijk nog moeten strijden." 

We hopen echt dat de bezoeker gaat inzien dat er heel veel moois is op aarde waarvoor we eigenlijk nog moeten strijden.

Sophie Boitsios

Omdat biodiversiteit broodnodig is voor ons overleven en welzijn hebben 75 Belgische organisaties met expertise over de biodiversiteitscrisis zich intussen ook verenigd in de beweging #SamenVoorBiodiversiteit

Bezoekers zijn vanaf morgen welkom in de nieuwe expo Levende Planeet. Dit weekend is er een feestelijk openingsweekend: het museum blijft tot 22 uur open en een ticket kost slechts 5 euro. Een tijdsslot reserveren is in deze coronatijden wel verplicht.  Wie ouder is dan 12 jaar moet een mondmasker dragen. In het museum zijn er twee bewegwijzerde parcours (een kort en een lang) met éénrichtingsverkeer. 

(lees verder onder de foto) 

Photo-foto IRScNB-KBIN T.Hubin

OVERZICHT VAN DE RENOVATIES

De Galerij Levende Planeet vormt de laatste fase van de renovatie van de permanente zalen van het Museum voor Natuurwetenschappen. 

De eerste fase wordt in 2007 afgerond met de opening van een ruimte van 3.000 vierkante meter: de Galerij van de Dinosauriërs, volledig in het teken van de beroemde fossielen, de iguanodons van Bernissart, de publiekslievelingen van het museum. Deze grote ruimte bevindt zich in de kelderverdieping en benedenverdieping van de “Janlet”-vleugel, genoemd naar zijn architect Janlet. 

In 2009 wordt in deze vleugel een nieuwe permanente tentoonstellingsruimte ingericht: de Galerij van de Evolutie, waarin de evolutie en de wijzigingen van de organismen doorheen de tijd aan bod komen.

In 2010 opent het Museum een permanente tentoonstelling over de biodiversiteit in de stad, BiodiverCity, in de “Kloostervleugel”. Het Museum creëert zo, samen met Levende Planeet, de nieuwe Galerij van 2020, een hele vleugel rond biodiversiteit.

In 2015 opent de Galerij van de Mens haar deuren, in de derde permanente vleugel van het Museum, de “Cerau”-vleugel. Ook de tijdelijke tentoonstellingen vinden hier plaats.

De huidige fase vormt het vervolg en de afronding van de architecturale en museografische renovatie van de “Kloostervleugel”. 

Meest gelezen