HANS PUT

Na twintig jaar discussie heeft Limburg een nieuwe verbrandingsoven

Op het industrieterrein Ravenshout in Beringen is deze namiddag de nieuwe biostoomcentrale van Bionerga geopend. Daarmee komt een einde aan meer dan 20 jaar discussies tussen voor- en tegenstanders, oorspronkelijk was de oven in Houthalen gepland, maar daar wilden ze hem niet. Ook in Beringen was er protest.

De biostoomcentrale kan jaarlijks 200.000 ton huishoudelijk afval en gelijkgesteld bedrijfsafval verwerken, dat is voldoende capaciteit om de totale Limburgse afvalproductie aan te kunnen. De biostoomcentrale is de meest moderne  installatie van Vlaanderen , ze voldoet ook aan alle milieunormen, want daar waren buurtbewoners ongerust over. "We zijn de meeste gecontroleerde sector als het op milieunormen aankomt" zegt directeur Philip Peeters. "Voor de verbrandingssector gelden de strengste normen van heel Europa. We blijven ver onder al deze normen. De impact van deze installatie op de omgeving is verwaarloosbaar."

De biogascentrale is ook duurzaam en energievriendelijk. Per uur produceert de installatie 100 ton stoom. Die zal het vlakbij gelegen bedrijf Borealis afnemen zodat die zelf niet langer stoom moet opwekken met gas. De rest van de stoom dient om electriciteit te maken, goed voor het verbruik van 10.000 gezinnen. 

Meest gelezen