Videospeler inladen...

België stuurt B-Fast naar vluchtelingenkamp Moria dat verwoest werd door brand

België stuurt het B-Fast team naar het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Dat heeft Buitenlande Zaken gemeld. Het kamp was al grotendeels verwoest na een grote brand. Er zijn voorlopig geen berichten van gewonden of doden.

Disclaimer: in een eerdere versie van dit artikel stond dat er 13 Belgen meegingen met het B-Fast team, maar later bleek dat het enkel om goederen ging. 

België stuurt hulgoederen naar Moria na de grote brand in een vluchtelingenkamp. Eerder was gezegd dat een 13-koppig medisch noodteam zou meegaan om de slachtoffers van de brand in het opvangcentrum voor asielzoekers in Moria op het Griekse eiland Lesbos te helpen, maar dat blijkt niet zo te zijn.

Moria
AFP or licensors

Tweede brand ontstaan in Moria

Het vuur van de tweede brand is buiten het officiële kamp ontstaan, in een gebied met tenten en hutjes. "Gisteravond rond een uur of zeven was ik in Moria en toen ontstond er opnieuw vuur", vertelt Anne Boomsma, die werkt in het UMCM-ziekenhuis voor minderjarige vluchtelingen in Moria. "De laatste mensen die daar nog verbleven, zijn toen vertrokken. Dat betekent dat er vannacht normaal gezien geen mensen meer in het kamp waren terwijl het brandde."

Het is erg moeilijk om duidelijke informatie te krijgen. In Moria leven bijna 13.000 vluchtelingen en migranten, en na de felle brand van gisterennacht was de chaos op Lesbos enorm. "Ik werk met alleenreizende minderjarigen", zegt Boomsma in De Ochtend op Radio 1. "Gisteren heb ik met een team het hele gebied uitgekamd om zoveel mogelijk van hen te vinden. Er zijn er nog een aantal zoek, maar de meesten hebben we kunnen vinden en naar een veilige plek gebracht."

(Lees voort onder de foto.)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Duizenden vluchtelingen en migranten zijn nu dakloos en zwerven rond op het eiland. "De meesten houden zich op langs de weg, op parkeerplaatsen langs de stranden in het gebied rondom Moria dat door de politie is afgezet."

Schepen en tenten

De autoriteiten gaan ervan uit dat de eerste brand dinsdagavond werd aangestoken door bewoners die gefrustreerd waren over onder meer de quarantainemaatregelen als gevolg van coronabesmettingen. De regering dat brandstichters hard zullen worden gestraft.

De Griekse minister van Migratie Notis Mitarakis kondigde gisteren aan dat deze mensen voorlopig ondergebracht zullen worden in een veerboot, twee marineschepen en een kamp met 3.500 tenten. Maar volgens Boomsma zijn die voorlopig nog niet aangekomen: "Niets daarvan is mij voorlopig officieel bevestigd, ook niet hoeveel mensen daar dan terecht zouden kunnen."

Vanop het Griekse vasteland zou wel al politie zijn aangekomen op Lesbos. Er zijn ook mensen aanwezig van de Nationale Gezondheidsorganisatie EODY, "maar dat is voor zover ik begrijp een klein team", zegt Boomsma. "De mensen die hier ter plaatse zijn om te helpen, zijn nog steeds vooral de mensen die hier al waren van ngo’s of andere organisaties."

Kwetsbare minderjarigen

Nagenoeg het hele vluchtelingenkamp Moria is platgebrand. Ook het UMCM-ziekenhuis voor minderjarige vluchtelingen waar Boomsma werkt. "We zijn gisteren naar een leegstaand gebouw verhuisd. Daar zijn de vluchtelingen verzorgd en heeft een deel van hen de nacht kunnen doorbrengen. Een deel is ook al onderweg naar het vasteland voor een veilig onderdak."

De Griekse autoriteiten bevestigen intussen dat een eerste groep minderjarige, alleenreizende vluchtelingen van Moria naar het vasteland werd gebracht. Het gaat om 165 jongeren, ze zijn met het vliegtuig van Lesbos naar Thessaloniki overgevlogen.

Het kamp was al bijna volledig verwoest door de eerste brand van gisterennacht.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen