Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Corona in het buitenland: welke landen gaan gebukt onder het virus? En waar kon men de schade beperken?

Vandaag is het exact zes maanden geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) corona officieel heeft uitgeroepen tot pandemie. Meer dan een half jaar nadat het virus voor het eerst was opgedoken in de Chinese grootstad Wuhan, blijft geen enkel continent gespaard van het coronavirus. Vooral de Verenigde Staten, India en Brazilië krijgen het hard te verduren. VRT NWS neemt een aantal landen onder de loep waar het virus hard heeft toegeslagen, maar ook waar het virus minder hard heeft huisgehouden. Een overzicht. 

Wereldwijd zijn meer dan 27 miljoen mensen besmet geraakt met het coronavirus. Dat is veel, zeker als je weet dat meer dan 900.000 mensen  gestorven zijn aan de gevolgen van COVID-19.

De Verenigde Staten blijven het hardst getroffen land met bijna 200.000 doden, maar het epicentrum van de pandemie verschuift lichtjes aan richting India, waar bijna 100.000 nieuwe besmettingen per dag worden gerapporteerd. 

Maar er zijn ook positieve verhalen. Landen als Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea behoren tot de beste leerlingen van de klas. Daar kregen ze het virus snel klein, dankzij onder meer een krachtdadig coronabeleid. Zo stierven in Nieuw-Zeeland "slechts" 24 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. 

Verenigde Staten

De Verenigde Staten zijn al maanden koploper wat het aantal coronabesmettingen betreft. Sinds de start van de pandemie zijn in de VS meer dan 6.500.000 mensen besmet geraakt. Bijna 200.000 Amerikanen zijn gestorven aan de gevolgen van Covid-19. Eind mei al werd de kaap van 100.000 doden overschreden. 

Het coronavirus is in de Verenigde Staten sterk gepolitiseerd. De meningen bij de Amerikaanse bevolking over de ernst van het virus lopen sterk uiteen. De aankomende presidentsverkiezingen maken het debat rond corona alleen maar heftiger. President Donald Trump bagatelliseerde het virus lange tijd en noemde het "niet gevaarlijk".

Trump gaf de ziekte ook verschillende namen. Van "een hoax" tot "the China-virus", de president van Amerika schuwde ook tijdens de grootste crisis in de VS sinds de Tweede Wereldoorlog de krasse uitspraken niet. Maar een duidelijke meerderheid van de Amerikanen, ruim 57 procent, keurt zijn aanpak van de pandemie resoluut af. 

Lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

In speeches probeert Trump zijn kans op een herverkiezing te vergroten met de belofte van een snel en succesvol coronavaccin. Vorige week vrijdag kwam Trump met de boodschap dat het "waarschijnlijk" is dat er tegen oktober een betrouwbaar vaccin klaar zal zijn. "Je zult resultaten zien die schrikbarend goed zijn", zei de president nog in een speech vorige week.  

India

India is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land ter wereld. Met 4.300.000 besmettingen en bijna 80.000 doden krijgt India het tijdens de coronapandemie hard te verduren. Begin deze week stootte India Brazilië van de tweede plaats op de ranglijst van landen met de meeste coronabesmettingen. Dagelijks komen er bijna 100.000 besmettingen bij.

Aan het begin van de pandemie leek het virus in India relatief onder controle. Eind maart voerde premier Narendra Modi een strenge lockdown in. Maar al snel werd duidelijk dat het dichtbevolkte Aziatische land met meer dan 1,4 miljard inwoners hard getroffen zou worden.

Het coronavirus verspreidde zich aanvankelijk vooral in de grote, dichtbevolke steden, zoals Mumbai en Delhi. Maar intussen heeft het virus zich ook op het platteland en in de kleinere dorpen genesteld. De strenge lockdown die maanden duurde, zorgde voor grote werkloosheid en armoede. Miljoenen Indiërs die afhankelijk zijn van een job in de informele sector trokken te voet naar andere streken op zoek naar werk. 

Lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

Ondanks een sterke heropflakkering van het virus en de groeiende dodentol in India, voert premier Modi al een tijdje de druk op om "terug te keren naar de normaliteit". Vanaf deze maand mogen honderd mensen samenkomen voor culturele of sportevenementen. En ook de metrolijnen gingen opnieuw open in een aantal grootsteden. Experten waarschuwen er nu voor dat de zorgsector volledig dreigt in te storten. 

Brazilië

Brazilië telt veruit het meeste besmettingen in Zuid-Amerika. Met meer dan vier miljoen besmettingen en bijna 130.000 doden is Brazilië het op twee na hardst getroffen land ter wereld. Ondanks die verontrustende cijfers, voerde de overheid vorige maand versoepelingen door. Zo zijn onder andere winkelcentra en restaurants al een tijdje opnieuw open. Ook de stranden in bijvoorbeeld Rio de Janeiro liggen er weer vol bij. 

Experten bekritiseren al sinds het begin van de pandemie de corona-aanpak van president Jair Bolsonaro. De Braziliaanse president ontkende maandenlang het gevaar van het virus, en omschreef de ziekte als "een griepje". Bolsonaro weigerde een mondmasker te dragen in het openbaar, tot hij in juli zelf besmet raakte met het virus. 

Lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

Niet alleen experten, maar ook het merendeel van de Brazilianen zijn boos over de manier waarop de regering omgaat met de coronacrisis. Brazilië telt nu gemiddeld een duizendtal doden per dag. Toch menen de lokale autoriteiten dat de piek inmiddels achter de rug is. 

Peru

Ondanks de langst geldende lockdown ter wereld, van midden maart tot eind juni, heeft Peru het virus nooit echt onder controle gekregen. Het Zuid-Amerikaanse land telt 700.000 besmettingen en meer dan 30.000 doden. Dat is veel, als je weet dat in Peru 33 miljoen mensen wonen. In geen enkel land ter wereld zijn er verhoudingsgewijs zo veel mensen die sterven aan het coronavirus als in Peru. 

Nochtans nam Peru heel snel draconische maatregelen om het virus in te dammen. De lockdown werd ingevoerd nog voor een coronadode te betreuren viel. De politie en het leger voerden strenge controles uit om de naleving van die lockdown na te gaan. 

In geen enkel land ter wereld zijn er verhoudingsgewijs zo veel mensen die sterven aan het coronavirus als in Peru.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De gevolgen van de lockdown voor de Peruaanse bevolking waren en zijn niet te onderschatten. Ongeveer 70 procent van de bevolking werkt in de informele sector. Miljoenen Peruanen raakten werkloos. In het begin van de pandemie gold een avondklok, maar voor veel mensen was het onmogelijk om thuis te blijven. 

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is het absolute epicentrum van de pandemie in Afrika. Meer dan 640.000 mensen raakten er besmet met het coronavirus, 15.000 Zuid-Afrikanen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Het contrast met de andere 53 landen van het Afrikaanse continent is enorm. 

Intussen is Zuid-Afrika over de coronapiek heen. In de afgelopen 24 uur raakten ongeveer 2.000 mensen besmet. Dat is een pak minder dan bij het begin van de uitbraak. In de maand juli kende Zuid-Afrika dagen met meer dan 13.000 gevallen per dag. Onder president Cyril Ramaphosa gold een strenge lockdown in het land. In de zomer was er zelfs tijdelijk een verbod op de verkoop van alcohol en tabak om de druk in de ziekenhuizen te verlichten. 

Lees verder onder de foto: 

De coronapandemie richtte in Zuid-Afrika forse economische schade aan.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De coronapandemie richt wereldwijd forse economische schade aan, maar de neergang van de economie in Zuid-Afrika is bovengemiddeld dramatisch. Nog voor de pandemie Zuid-Afrika bereikte, ging het er ook al niet goed met de economie. Nu zijn ongeveer 30 procent van de Zuid-Afrikanen werkloos. 

Rusland

De coronacijfers in Rusland zijn opmerkelijk. Het land telt meer dan een miljoen besmettingen, maar rapporteert slechts 18.000 doden. Volgens critici van het Kremlin manipuleert Rusland het aantal sterftes door corona al van bij het begin van de pandemie. Vaak wordt COVID-19 niet als doodsoorzaak genoteerd, zelfs als het virus is aangetoond bij de patiënt. 

Tijdens de eerste maanden van de pandemie kwam er al heel wat kritiek op het coronabeleid van de Russische president Vladimir Poetin. Artsen en medisch personeel van over heel het land klaagden over een tekort aan mondmaskers, beschermende kledij en medisch materiaal. 

Lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

In augustus registreerde Rusland als eerste land ter wereld een vaccin. President Poetin kondigde het nieuws zelf aan in een persconferentie en zei dat een van zijn dochters een testpersoon was. Over de betrouwbaarheid van het vaccin bestaat onder experten heel wat twijfel. 

Spanje

Spanje is veruit het zwaarst getroffen land in Europa. Sinds de start van de pandemie zijn 540.000 Spanjaarden besmet geraakt met het coronavirus. Spanje is zo het eerste Europese land met meer dan 500.000 besmettingen. 30.000 Spanjaarden zijn overleden aan het gevolg van het coronavirus. 

De afgelopen maanden kende Spanje een sterke heropflakkering van het virus, ondanks de strenge maatregelen die er in het land van kracht zijn. De meeste regio’s beslisten om het nachtleven weer op slot te gooien. Op heel wat plaatsen is roken in het openbaar verboden en geldt een mondmaskerplicht zodra mensen hun woning verlaten. 

Twee weken geleden kondigde de Spaanse premier Pedro Sanchez aan dat het leger zou worden ingezet om de regio’s te helpen in de strijd tegen het toenemende aantal coronabesmettingen. 

Lees verder onder de foto: 

Spaanse regiobesturen kunnen een beroep doen op militairen bij het opsporen van besmettingen.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Madrid is de zwaarst getroffen regio in Spanje, met ongeveer een derde van het nieuwe aantal besmettingen. Experten waarschuwen voor een tekort aan ziekenhuisbedden in Madrid als de cijfers de komende weken fors blijven stijgen. Vorige week besliste Buitenlandse Zaken in ons land om heel Spanje, met uitzondering van Tenerife, als rode zone in te kleuren. 

Italië

Italië gaat de geschiedenisboeken in als eerste Europese land waar het coronavirus voet aan wal zette. Begin februari raakten de eerste Italianen besmet. Sinds de start van de pandemie zijn 282.000 besmet geraakt met het coronavirus. Ongeveer 36.000 Italianen hebben het virus niet overleefd. 

Het epicentrum van de pandemie lag in de regio Lombardije, met de stad Bergamo als dé grote broeihaard. De beelden van overvolle ziekenhuizen zijn op het netvlies gebrand van ons allemaal. 

Lees verder onder de foto: 

De beelden van overvolle ziekenhuizen staan op het netvlies gebrand van de Italianen.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Maar net als veel andere Europese landen, bevindt Italië zich aan het begin van een tweede golf. Sinds half juli gaan de cijfers weer omhoog in Italië. Toen de strenge lockdown begin mei werd opgeheven, bleven strenge regels van kracht.

Zo geldt nog steeds een mondmaskerplicht in alle gesloten publieke ruimtes en het merendeel van de Italianen draagt een mondmasker op straat. In Italië worden ook dagelijks tienduizenden tests uitgevoerd. 

Wie de regels niet navolgt, riskeert dan ook hoge boetes en zelfs een gevangenisstraf. De politie belt mensen die besmet zijn geraakt thuis op, om te controleren of ze zich aan de quarantaine houden. 

Iran

Het duurde enige tijd voordat de coronapandemie het Midden-Oosten bereikte. Intussen zijn ook de meeste Arabische landen niet gespaard gebleven van het virus. Iran is het hardst getroffen land in het Midden-Oosten, met bijna 400.000 besmettingen en 23.000 doden. 

Het lage sterftecijfer is opmerkelijk. Volgens deskundigen ligt het aantal doden als gevolg van het coronavirus veel hoger dan de Iraanse overheid beweert. De Iraanse autoriteiten hebben bij het begin van de pandemie dagenlang ontkend dat het virus het land had bereikt. Op overlijdensaktes verschijnen vaak andere doodsoorzaken, zoals hartfalen of longontsteking in plaats van corona. 

Iran krijgt het virus moeilijk onder controle. Sinds begin juni komen er dagelijks gemiddeld meer dan 2.000 besmettingen bij. Ondanks de hoge cijfers, zijn de scholen in Iran begin september opnieuw open, nadat ze maar liefst zeven maanden gesloten zijn geweest. 

Lees verder onder de foto: 

De Iraanse luchtvaartmaatschappij Mahan Air zorgde voor een verdere verspreiding van het virus in en rond Iran.

Opmerkelijk is dat de Iraanse luchtvaartmaatschappij Mahan Air vluchten bleef uitvoeren op het moment dat de meeste landen al lang gestopt waren met vliegen. Daardoor raakten heel wat mensen besmet in andere landen en ook in Iran, omdat het virus zo werd geïmporteerd. 

China

China, het land waar het allemaal begon, heeft het coronavirus al lange tijd onder controle. In de maand september komen er gemiddeld tien besmettingen per dag bij. China wist het virus bijna volledig te temmen op het moment dat het in de rest van de wereld nog allemaal moest beginnen. 

In totaal zijn in China zo'n 85.000 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Volgens de Chinese overheid overleefden 4.600 Chinezen het virus niet. Voor een land met meer dan 1,4 miljard inwoners is de dodentol relatief laag in vergelijking met de rest van de wereld. Maar die cijfers worden (door sommigen) sterk in twijfel getrokken. 

Lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

In Wuhan, de stad waar het virus uitbrak, is intussen alles weer normaal. De economie draait weer op volle toeren en er wordt zelfs opnieuw uitbundig gefeest met duizenden bijeen. Op beelden van de feestende Chinezen kwam drie weken geleden heel wat kritiek, maar China reageert dat het de pandemie "onder controle" heeft. Bij de start van de pandemie werden bijna alle inwoners van Wuhan getest. Over heel het land golden ook strenge lockdownmaatregelen, waardoor het virus zich moeilijk wist te verspreiden.

Positieve verhalen

Anderzijds zijn er ook een aantal landen die met een krachtdadig beleid het coronavirus snel onder controle hebben gekregen. Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea bijvoorbeeld zijn grotendeels gespaard gebleven van het coronavirus. 

In Nieuw-Zeeland zijn er opmerkelijk weinig mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus, terwijl Zuid-Korea een duidelijke strategie had om een snelle verspreiding van het virus tegen te gaan. 

Nieuw-Zeeland

Sommige landen zijn grotendeels gespaard gebleven van het coronavirus. Zo is Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld een van de beste leerlingen van de klas. Sinds de start van de pandemie raakten 1.788 mensen besmet met het virus, "slechts" 24 mensen stierven aan de gevolgen van Covid-19. 

In tegenstelling tot landen als Rusland en Iran, waar het aantal doden ook relatief laag ligt ten opzichte van het aantal besmettingen, is Nieuw-Zeeland altijd transparant geweest met de cijfers. Premier Jacinda Ardern wordt wereldwijd geprezen voor haar corona-aanpak. Bij de start van de pandemie sloot Nieuw-Zeeland meteen de grenzen en voerde Ardern een strenge lockdown in van bijna twee maanden. 

Lees verder onder de foto: 

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern wordt wereldwijd geprezen voor haar corona-aanpak.
NZME

Nieuw-Zeelanders die terugkeerden uit het buitenland, moesten twee weken in isolatie in een hotel, onder toeziend oog van een politieagent. De inwoners van Nieuw-Zeeland hebben zich grotendeels strikt aan de maatregelen gehouden. De geografische ligging van het land is natuurlijk ook een verklaring voor het lage aantal besmettingen. Nieuw-Zeeland kon zich gemakkelijk afsluiten van de buitenwereld. 

Midden augustus dook het coronavirus toch opnieuw op in Nieuw-Zeeland, nadat er 102 dagen na elkaar geen enkele besmetting werd gerapporteerd. Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland, ging opnieuw in lockdown. Begin september is voor het eerst in ruim drie maanden nog iemand gestorven aan de gevolgen van Covid-19. 

Zuid-Korea

Ook Zuid-Korea kende weinig moeilijkheden om het coronavirus te temmen. Sinds de start van de pandemie zijn 21.700 mensen besmet geraakt met het coronavirus. 346 Zuid-Koreanen zijn aan de gevolgen van Covid-19 gestorven. Op een totale bevolking van ongeveer 51 miljoen is dat een prestatie op zich. De Zuid-Koreaanse coronastrategie is een voorbeeldmodel voor de rest van de wereld. 

De succesformule van Zuid-Korea bestaat uit massaal testen en een efficiënte contactopsporing. Miljoenen Zuid-Koreanen werden bij de start van de pandemie getest. Ook de contactopsporing werkt naar behoren. Via gegevens van gsm’s en kredietkaarten en via camerabeelden wordt nagegaan waar een besmette patiënt geweest is en met wie hij of zij in contact is gekomen. De privacy van de Zuid-Koreanen wordt zo wel volledig opgeofferd voor de volksgezondheid.  

Lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

En toch kent Zuid-Korea vandaag moeilijkheden om een tweede coronagolf onder controle te krijgen. Sinds half augustus stijgen de cijfers vooral in Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea, waar ongeveer de helft van de Zuid-Koreaanse bevolking woont. Vorige maand werden er opnieuw maatregelen verstrengd in en rond de hoofdstad. 

Meest gelezen