Videospeler inladen...

Politiegeweld schokt ook Colombia: doden bij fel protest na dood van man die coronamaatregelen zou hebben overtreden

In Colombia zijn zeker tien doden en honderden gewonden gevallen bij hevige onlusten na de dood van een man door politiegeweld. In de hoofdstad Bogotá en verschillende andere steden kwamen mensen op straat om hun woede te uiten. Tientallen politiekantoren werden in brand gestoken. De regering zegt extra agenten en militairen in te zetten om de onrust te beteugelen. 

In Colombia is het nu al twee dagen erg onrustig nadat een man die de corona-maatregelen zou hebben overtreden om het leven is gekomen na een gewelddadige politie-interventie. In de hoofdstad Bogotá en andere steden komen mensen op straat om hun woede te uiten. Tientallen politiekantoren werden bekogeld met stenen, beklad met rode verf of in brand gestoken.

Bij zware onlusten tussen de betogers en de oproerpolitie zijn minstens tien doden gevallen. In zeker zeven gevallen gaat het om jonge demonstranten die werden geraakt door politiekogels. Er vielen ook zo'n 400 gewonden, vooral bij de demonstranten, maar ook bij de agenten. 

Schokkend filmpje

Aan de basis van de volkswoede ligt een meer dan twee minuten durend  schokkend filmpje dat omstaanders opnamen van een gewelddadige politie-interventie. Daarin is te zien hoe een man die de coronamaatregelen zou hebben overtreden door twee politieagenten tegen de grond wordt gehouden en meermaals stroomstoten krijgt toegediend. 

In het filmpje is te horen hoe de man de agenten herhaaldelijk smeekt om daarmee op te houden. Ook de omstaanders vragen de agenten om te stoppen, en waarschuwen dat ze het incident aan het filmen zijn.

Videospeler inladen...

De man wordt uiteindelijk naar het politiekantoor gebracht en van daar naar het ziekenhuis, waar hij overlijdt.  

Politiekantoren in brand

Kort na het incident kwamen honderden mensen samen aan het politiekantoor waar de man, Javier Ordoñez, een veertiger die werkte als jurist en taxichauffeur, heen was gebracht. Ze bekladden het gebouw met rode verf en gooiden met stenen.

De politie probeerde de menigte uiteen te drijven met traangas en plofgranaten, maar het protest breidde zich uit naar andere wijken van de hoofdstad.

AFP or licensors

Ook gisteren en de voorbije nacht kwamen mensen op straat. In totaal werden de voorbije twee dagen tientallen politiekantoren onder vuur genomen. Soms letterlijk: in verschillende wijken werd brand gesticht. 

Niet alleen in Bogotá, ook in andere grote steden, zoals Medellín en Cali, kwam het tot zware rellen, waarbij dus doden en honderden gewonden vielen. De regering van president Iván Duque heeft aangekondigd dat ze extra agenten en militairen zal inzetten om de onrust te beteugelen.

Kwalijke reputatie

Na de dood van Javier Ordoñez reageerde het hoofd van de politie van Bogotá op het incident. Volgens hem waren de agenten ter plaatse om op te treden tegen ordeverstoring veroorzaakt door personen onder invloed van alcohol. Elders is er sprake van dat Javier Ordoñez de coronamaatregelen zou hebben overtreden.

Volgens de politiechef werd de man tegen de grond gegooid omdat hij de agenten zou hebben proberen te slaan. Hij werd volgens de chef blootgesteld aan een "niet-dodelijk wapen" en vervolgens naar het politiekantoor gebracht waar hij "medische complicaties" vertoonde.  

Bekijk ook de journaalreportage (11/09/2020) over de gewelddadige protesten in Bogotá: (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Het incident in Bogotá doet denken aan de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die ook door politiegeweld om het leven kwam. In het geval van Javier Ordoñez lag weliswaar geen racisme aan de basis, maar "een politiecultuur en een corrupt systeem dat machtsmisbruik beloont", zoals advocaat en activist Alejandro Lanz het verwoordt op BBC Mundo. Lanz leidt mee een ngo die onderzoek doet naar machtsmisbruik door de politie in Colombia. 

De Colombiaanse politie heeft op dat gebied een kwalijke reputatie. De voorbije jaren waren er meermaals incidenten en schandalen. Zo werd een 18-jarige jongeman gedood door politiekogels tijdens een van de massale anti-regeringsbetogingen die eind vorig jaar plaatsvonden. In 2011 werd een jonge straatartiest tijdens het graffitispuiten doodgeschoten door de politie. Begin dit jaar vestigde de VN nog de aandacht op moorden en misbruik door militairen en politie in Colombia.

AFP or licensors

De burgemeester van Bogotá, Claudia Lopez, uit de oppositie tegen de regering-Duque, vraagt op Twitter dat de twee agenten een passende straf krijgen. Ze roept ook op tot een "grondige en ernstige herstructurering binnen de politie". Volgens de minister van Defensie worden de twee agenten al onderworpen aan een "disciplinair en strafrechtelijk onderzoek".  

Videospeler inladen...

Meest gelezen