In Jupille begon vorige week al een staking.
BELGA/DIRKX

Vakbondsacties bij brouwerij AB Inbev in Leuven en Hoegaarden: "Directie vindt productie belangrijker dan onze gezondheid"

Aan de filialen van brouwerij AB InBev in Leuven en Hoegaarden voeren de vakbonden vandaag beperkte acties. Ze doen dat uit solidariteit met hun collega's in Jupille.  Daar is vorige week een staking uitgebroken nadat een aantal werknemers daar besmet is geraakt met het coronavirus. De vakbonden vinden dat de directie te weinig doet voor de gezondheid van de werknemers.

Verschillende vakbonden voeren vandaag solidariteitsacties in de vestigingen van AB InBev in Leuven en Hoegaarden. De impact ervan is zeer beperkt en er zijn geen blokkades. De christelijke vakbond ACV vindt dat de directie de productie belangrijker vindt dan de gezondheid en veiligheid van de werknemers. "Het probleem is geen lokaal probleem. Ook in de Vlaamse vestigingen vindt de directie productie belangrijker dan de veiligheid en de gezondheid van haar werknemers", zegt Kris Vanautgaerden, vakbondssecretaris van ACV. 

We missen een proactief signaal van de directie

Kris Vanautgaerden, vakbondssecretaris ACV

Na de sociale onrust bij de vestiging in Jupille, en de mislukte verzoeningsvergadering dinsdagavond, willen werknemers hun steun betuigen en solidair zijn. Maar ze willen vooral een duidelijk signaal sturen naar de directie. "We missen een proactief signaal van de directie", gaat Vanautgaerden verder. "Er zijn wel regels over bijvoorbeeld social distancing en ploegenwerk, maar als er onder de minimumbezetting gegaan wordt, worden de ploegen plots gemixt. Dan heb je natuurlijk veel meer dichte contacten dan toegelaten. Er moeten duidelijke, niet-interpreteerbare regels komen van de directie."

Meest gelezen