Jelle Vermeersch

Belgische gerecht geeft dan toch tand vermoorde Congolese premier Patrice Lumumba terug aan familie

Ons land zal een tand van de vermoorde Congolese premier Patrice Lumumba teruggeven aan zijn familie. Dat schrijft het Nieuwsblad en heeft onze redactie uit goede bron vernomen. De tand was eerder in beslag genomen bij een gewezen Belgische rijkswachter. De dochter van Lumumba schreef dit jaar nog een brief naar koning Filip, met de vraag om de tand terug te krijgen. Het zou het enige resterende lichaamsdeel van haar vader zijn.

De Congolese premier Patrice Lumumba werd kort na de Congolese onafhankelijkheid in 1960 afgezet en opgepakt. Hij werd uiteindelijk gefolterd en vermoord in januari 1961. In het Canvas-programma "Histories" vertelde de voormalige Belgische rijkswachter Gerard Soete dat hij de opdracht kreeg om het lijk van Lumumba te laten verdwijnen.

Bekijk hieronder een fragment van het interview met voormalig rijkswachter Gerard Soete uit "Histories" op Canvas, en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Soete vertelde dat hij het lichaam liet oplossen in zwavelzuur. Hij suggereerde ook dat hij nog 2 tanden had bewaard van Lumumba. Later, in een documentaire op de Duitse televisie, toonde hij die tanden zelfs. In 2016, toen Soete al gestorven was, viel het gerecht het huis van zijn dochter binnen. Daar vonden ze één tand, die in beslag werd genomen. Tot nu was die tand nog steeds in het bezit van het federaal parket. De tand was deel van bewijsmateriaal in het onderzoek naar de moord op Lumumba.

Emotionele oproep

In juni van dit jaar  - tijdens de 60ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid - deed de dochter van Patrice Lumumba, Juliana, een emotionele oproep om de tand terug te krijgen. Ze vroeg dat in een brief aan koning Filip.  Daarin omschreef ze hoeveel belang de tand voor de familie heeft. Het lichaam van Lumumba is nooit teruggevonden, en dus zou de tand het enige resterende lichaamsdeel van hem zijn. "We willen hem alleen maar 'adieu' zeggen", schreef ze.

 

Volgens onze informatie zou DNA-onderzoek de tand vernietigen en besliste het gerecht uiteindelijk om de tand terug te geven

De oproep viel niet in dovemansoren bij het gerecht. Volgens onze informatie was er discussie over DNA-onderzoek dat op de tand zou gebeuren. Als dat zou plaatsvinden, zou er van de tand niets zijn overgeschoten. De onderzoeksrechter zou daarop beslist hebben om het DNA-onderzoek niet te laten plaatsvinden, en de tand in de plaats terug te geven aan de familie, vanwege de emotionele waarde. Het gevolg is uiteraard wel dat er geen 100 procent zekerheid is dat de tand wel degelijk van de vermoorde Congolese premier is. Het is nog onduidelijk of de familie van Patrice Lumumba al op de hoogte is gebracht van de beslissing van het gerecht.

1960 AP

Meest gelezen