Thierry Bodson nu ook officieel voorzitter van de socialistische vakbond ABVV

Thierry Bodson is vanmiddag officieel aangesteld als nieuwe voorzitter van het ABVV. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in openlucht van het federaal comité van de socialistische vakbond.

De 59-jarige Thierry Bodson was algemeen secretaris van de Waalse vleugel van het ABVV en werd in juni aangeduid om tijdelijk Robert Verteneuil op te volgen. Die was het vertrouwen van de Waalse achterban kwijtgeraakt door een gesprek met de voorzitter van de Franstalige liberalen van MR, Georges-Louis Bouchez, waarbij beiden hadden gepleit voor een nieuw sociaal pact.

Het gesprek met Bouchez viel erg slecht bij het Waalse ABVV, omdat Verteneuil geen mandaat had om dat pact te verdedigen. 

Bodson is vanmiddag definitief aangesteld. Hij kreeg een staande ovatie van de 400 aanwezige militanten tijdens de bijeenkomst van het federaal comité in Brussel. Hij was de enige kandidaat.

"Weinig verschil"

In een interview met VRT NWS benadrukt Bodson dat de vakbond volledig los staat van de partijpolitiek. De socialistische partijen, P.S en SP.A, blijven wel belangrijke contactpunten om de eisen van de FGTB inzake de sociale zekerheid en de economische politiek op het voorplan te realiseren. 

Wat de formatie van een federale regering betreft, ziet Bodson voorlopig weinig verschil tussen het akkoord dat de PS en N-VA gesloten hadden en wat er nu op de Vivaldi-tafel ligt. In beide gevallen is er sprake van een minimumpensioen van 1.500 euro en een herfinanciering van de sociale zekerheid, maar over een hervorming van de fiscaliteit wordt niet gesproken. We zijn bang dat we hetzelfde gaan meemaken als tijdens de regering van Charles Michel: geven met een hand en met de andere hand terugnemen.

Bekijk hier het interview met Bodson in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen