Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Crisisoverleg in Londen over brexit mislukt: "Totale vertrouwensbreuk" zegt Brussel

Een crisisvergadering in Londen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie heeft niets opgeleverd. De EU eist dat de Britse regering voor het einde van deze maand haar plannen opbergt om het uittredingsakkoord eigenhandig aan te passen. Maar Londen houdt voet bij stuk. Daarmee komen de onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord ernstig in gevaar.   

Na afloop van de crisisvergadering in Londen met brexitminister Michael Gove verspreidde Maros Sefcovic, vicevoorzitter van de Europese commissie, een vlammend persbericht. Daarin schreef hij dat het vertrouwen in het Verenigd Koninkrijk ernstig geschonden is en dat de commissie verwacht dat Londen het wetsvoorstel, waarin het eigenhandig wijzigingen aan de uittredingswet vastlegt, weer intrekt "voor het einde van september." Volgens getuigen werd op de vergadering "niet de gebruikelijke diplomatieke taal gebruikt."

(lees verder onder tweet)

Als dat niet gebeurt, vervolgt Sefcovic, dan dreigt de Europese Unie met juridische stappen. "Het is aan het Verenigd Koninkrijk om het vertrouwen te herstellen" besluit hij. Europa is vooral bezorgd dat de wijzigingen aan dat scheidingsakkoord de vrede in Noord-Ierland in gevaar zullen brengen en nieuwe grensproblemen zullen creëren. 

Maar in Londen zijn ze alvast niet onder de indruk. "Het Britse parlement is soeverein" meldde de Britse regering op haar beurt, "en kan dus wetten aannemen die internationale verdragen schenden of "overrulen". Het wetsvoorstel wordt vanaf maandag besproken in het parlement. 

Stroeve onderhandelingen

Intussen onderhandelde Michel Barnier elders in Londen over een nieuw vrijhandelsakkoord. Op 31 december eindigt immers de overgangsperiode waarbij het Verenigd Koninkrijk in de praktijk nog alle Europese regels volgt. Maar vanaf 1 januari stappen de Britten voorgoed uit de Europese eenheidsmarkt en de douane-unie.

Ook die onderhandelingen hebben vandaag niets opgeleverd, zei Barnier na afloop. Premier Johnson kondigde maandag aan dat zijn regering de onderhandelingstafel verlaat als er op 15 oktober geen akkoord op tafel ligt. In dat geval komt er alsnog een "no deal" brexit. Ook de Europese Unie bereidt zich daar nu op voor, zei Barnier nog. 

Maros Sefcovic, vicevoorzitter van de Europese commissie, vandaag in Londen
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen