VGAJIC-+38163208618

Lid worden van scouts? Best 3 jaar op voorhand inschrijven

Wie zich bij de populaire scoutsgroep De Toekan in Lovenjoel, Bierbeek, wil inschrijven, had dat best drie jaar geleden al gedaan. "Wie zich voor dit jaar wil inschrijven, moet dat zelfs niet proberen. We hebben voor ieder geboortejaar al een wachtlijst van 10 kinderen."

Jeugdverenigingen worden dezer dagen overstelpt met inschrijvingen. Sommige scoutsgroepen voeren een ledenstop in en werken met een wachtlijst. Scoutsgroep De Toekan in Lovenjoel, Bierbeek, werkt al jaren met een wachtlijst. "Per geboortejaar is er bij ons een wachtlijst van minstens 10 kinderen", vertelt Joran Degryse, die bevoegd is voor de ledenadministratie van De Toekan.

Ouders die hun kind voor dit jaar willen inschrijven bij De Toekan, kunnen zich die moeite beter besparen. "Wil je bij ons starten, dan ben je beter al 2 tot 3 jaar voor je startjaar ingeschreven", legt Degryse uit. "Anders zou je wel eens pech kunnen hebben."

Zoals een crèche

Kinderen mogen tot de scouts toetreden vanaf zes jaar, maar bij scoutsgroep De Toekan mogen ouders al inschrijven nog voor het geboren is. "Als je de naam en het geslacht al weet, kan dat, zoals bij een crèche", aldus Degryse. "Het gebeurt ook geregeld dat ouders hun kind inschrijven nog voor het kan lopen. Dit jaar starten de kinderen met geboortejaar 2014 en sommigen daarvan zijn al sinds 2015 ingeschreven, dus toen ze 1 jaar oud waren."

Lees verder onder de foto.

Zelfs als kinderen jaren op voorhand zijn ingeschreven, dan nog gebeurt het dat een kind niet kan starten bij de scoutsgroep. "Per geboortejaar laten we 20 kinderen starten. Als we dat aantal bereikt hebben, kan het gebeuren dat sommige kinderen uit de boot vallen en een jaar langer op de wachtlijst moeten staan." Wil je dus zeker zijn dat je kind bij de scouts kan, ben je er maar beter vroeg bij.

Door die limiet blijft het voor de leiding van De Toekan doenbaar. "Zeker wanneer het leidingsaantal afneemt, zoals dit jaar het geval is. We zijn van 55 leidingsleden naar 39 gegaan. Maar door de limiet van 20 kinderen per geboortejaar blijft het doenbaar", aldus Degryse.

Meest gelezen