Alexander Dumarey

Turnhout wil stadshart verbeteren: premies voor renovaties, rem op onder meer minisupermarkten, wedkantoren en kebabzaken

De stad Turnhout wil de komende 5 jaar het uitzicht van het stadshart veranderen en de leefbaarheid verbeteren. Meer en meer woningen raken er verouderd en er zijn ook een aantal weinig kwalitatieve woningen en handelszaken. De stad zal nu onder meer premies geven voor renovaties, bepaalde handelszaken stimuleren en andere een halt toeroepen.

Om te beginnen wil de stad leegstand aanpakken. Daarom gaat ze premies geven aan wie van een oud handelspand een woning wil maken of aan wie van kleinere zaken naast elkaar een grotere winkel wil maken. Wie lange tijd zijn pand laat leegstaan en verkrotten, zal daar ook fors op belast worden. Daarnaast wordt er ook vastgelegd hoe hoog er gebouwd mag worden en welke kleuren de gevels in de winkelstraten mogen hebben, zodat het geen bont allegaartje wordt.

"De bedoeling is om verloedering en leegstand weg te werken", zegt burgemeester Paul Van Miert (N-VA), "zodanig dat het straatbeeld er een beetje netter gaat uitzien. Dat komt ook het veiligheidsgevoel ten goede. We willen echt wel een mix van wonen, werken, shoppen."

Het zal dan ook makkelijker worden om de bestemming van panden te wijzigen en de stad wil handel ook stimuleren. Maar sommige zaken wil de stad dan weer niet. Het gaat om minisupermarkten, krantenwinkels, zaken waar gsm's worden hersteld, pizzeria's, kebabzaken en kapsalons. Daar zijn er volgens het stadsbestuur nu meer dan genoeg van. 

Meest gelezen