Pixabay

Groot vlot op Hamputten in Waasmunster voor grote kolonie broedende visdiefjes

Op de Hamputten, dat is een onderdeel van natuurreservaat het Groot Molsbroek in Waasmunster en Lokeren, ligt een vlot van 150 vierkante meter om visdiefjes aan te trekken. "De vogels broeden graag in groep", zegt André Verstraeten van vzw Durme. Het vlot werd er aangelegd door de vzw samen met het Agentschap voor Natuur en Bos in de hoop grote kolonies van de vogels aan te trekken.

Met het broedvogeleiland willen ze grote groepen visdiefjes aantrekken. "Die broeden heel graag samen en dat moet veilig kunnen gebeuren", legt André Verstraeten van vzw Durme uit. "Het vlot is opgebouwd uit stukken kunststof van 0,5 bij 1 meter. In totaal is het broedeiland 150 vierkante meter groot. Het ligt stevig verankerd door betonnen blokken die op de bodem liggen. Daarbovenop zijn grind en kokkelschelpen uitgestrooid." Het is een nabootsing van een echt eiland. De visdiefjes nestelen zich graag op eilanden omdat die ver van mogelijke bedreigingen liggen. Het liefst ook op de kale grond met wat schelpjes erop. Aan de jongen die er zouden komen is ook gedacht: "Er is rondom gaas geplaatst zodat de jongen niet van het vlot in het water vallen en verdrinken."

Visdiefjes zijn in het verleden al bedreigd door vossen. Die zwemmen zelfs tot aan zo'n eiland
André Verstraeten van vzw Durme

Bedreigd

De actie is er niet omdat de vogelsoort bedreigd is, benadrukt Verstraeten: "Maar het is wel een soort die niet algemeen voorkomt. De vogels worden meer gezien langs kusten, langs de Linkeroever en bijvoorbeeld in Zeebrugge is er een bekende kolonie." Maar toch zijn ze zich ervan bewust dat de vogels kunnen bedreigd worden door andere dieren en door weersomstandigheden:  "Er zijn rioolbuisjes aangelegd. De vogels kunnen daarin vluchten als er een hittegolf of roofvogels zouden zijn", legt Verstraeten uit. "De buizen hebben een diameter van 15 centimeter." Die veiligheidsmaatregelen zijn nodig: "In het verleden zijn broedplaatsen al vaak aangevallen door vossen. Die zouden zwemmend het eiland kunnen bereiken en de jongen opeten."

(lees verder onder de foto)

Nederland als voorbeeld

Bij onze noorderburen in Nederland hebben ze al een 15-tal jaar ervaring met dergelijke vlotten. Daar startten ze rond de Oosterschelde met de kunstmatige broedplaatsen. "Op een gegeven moment vonden ze meer dan 100 broedende visdiefjes op zo'n vlot. Bij ons, bijvoorbeeld op Molsbroek maar ook op veel andere plassen en in reservaten, zijn er kleinere broedvlotjes van 1, 2 à 6 vierkante meter geplaatst. Daar komen ook wel vogels op maar we hopen op dit grote vlot er toch veel meer te mogen zien."

De visdief hoort echt bij de waterplassen in het Molsbroek

André Verstraeten van vzw Durme

Meerdere broedplaatsen

En er worden nog meer broedplaatsen gepland op grote waterplassen in Verrebroek, Doel en Kallo. Andere vogelsoorten zoals kokmeeuwen en scholeksters zijn ook al gespot in het reservaat. Die zijn ook welkom maar de kunstmatige broedplaatsen zijn vooral bedoeld voor de visdiefjes: "Die horen bij die waterbiotoop." Het Molsbroek staat dan ook bekend om zijn in het wild levende watervogels en moerasplanten.

Een visdiefje lijkt op een kleine slanke meeuw. De vogel kan je boven het water zien fladderen om dan pijlsnel in het water te duiken om visjes te pakken. Normaliter komen de vogels pas in april toe bij ons. Tijdens de zomer, rond augustus en september trekken ze dan weer weg om te overwinteren aan de kusten in West-Afrika. 

Meest gelezen