Radio 2

3 dodelijke arbeidsongevallen in 3 weken tijd in West-Vlaanderen: "Wees extra voorzichtig"

De voorbije 3 weken gebeurden er al 3 dodelijke bedrijfsongevallen in de provincie West-Vlaanderen. De West-Vlaamse arbeidsauditeur, Filiep De Ketelaere, roept de bedrijven op om extra voorzichtig te zijn. "Er gebeuren te veel dodelijke ongevallen", zegt hij.

Het is niet duidelijk waarom er nu plots veel dodelijke arbeidsongevallen gebeuren in de provincie West-Vlaanderen. Een mogelijke verklaring is dat bedrijven de tijd die ze verloren hebben tijdens de lockdown proberen in te halen door sneller, maar dus ook minder voorzichtig, te werken.

"Maar dat is moeilijk te bewijzen. Het kan ook puur toeval zijn", zegt de West-Vlaamse arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere. "Sowieso is onze provincie al langer koploper in het aantal arbeidsongevallen en dat heeft vooral te maken met de mentaliteit hier. We willen dat het werk vooruit gaat en houden niet altijd rekening met de veiligheid, met alle gevolgen van dien. Er is nood aan een mentaliteitswijziging. We mogen niet denken dat veiligheid vanzelf komt. Het is noodzakelijk om daar te blijven op hameren en waar nodig moeten er aanpassingen gebeuren."

West-Vlaanderen heeft op het vlak van veiligheid nood aan een mentaliteitswijziging

Filiep De Ketelaere, West-Vlaams arbeidsauditeur

9 dodelijke arbeidsongevallen

De voorbije 3 weken kwamen er werknemers om bij arbeidsongevallen in Veurne, Desselgem en Harelbeke. Dat brengt het totaal voor West-Vlaanderen op 9 tot nu toe dit jaar. "Dat is bijna evenveel als 2 jaar geleden op een heel jaar", besluit De Ketelaere. "Toen kwamen er 11 mensen om op het werk."

Meest gelezen