Antidopinglaboratorium in Gent in financiële problemen door coronacrisis

Het antidopinglaboratorium van Gent zit in financiële moeilijkheden door de coronacrisis. In het labo worden dopingstalen geanalyseerd van topsporters, maar door de coronacrisis was er te weinig budget bij de internationale sportfederaties om te testen. Het bedrijf DoCoLab verloor op een half jaar tijd 600.000 euro. “Als het zo doorgaat, moeten we misschien sluiten”, klinkt het. 

“De laatste tijd zijn er weinig sportmanifestaties geweest en dat weerspiegelt zich in het aantal stalen dat we binnenkrijgen”, legt directeur van DoCoLab Peter Van Eenoo uit. “Sinds begin maart hebben we al 600.000 euro verloren. Als het zo doorgaat, hebben we over een half jaar een verlies van 1 miljoen euro en dat tast de reserves heel hard aan. Als het zo doorgaat, moeten we nadenken over het sluiten van ons labo.”

Minder wedstrijden, minder controles

“Een groot stuk van de mindere dopingcontroles komt omdat er geen competitie is”, gaat Van Eenoo verder. “Meer dan de helft van de dopingcontroles die we binnenkrijgen zijn afkomstig van wedstrijden, maar die zijn bijna allemaal weggevallen. De laatste weken starten er een aantal sporten opnieuw op, maar dat is zeker niet overal zo.”

In het heetst van de strijd tegen het coronavirus was het ongepast om bij iemand thuis te gaan aanbellen om een test af te nemen

Peter Van Eenoo, directeur DoCoLab

“Doorgaans wordt er ook getest naast de competities, maar ook die controles stonden voor een lange periode op een zeer laag pitje. In het heetst van de strijd tegen het coronavirus was het ongepast om bij iemand thuis te gaan aanbellen om een test af te nemen. Zoiets gebeurde alleen in uitzondelijke gevallen. Dit soort controles worden nu gelukkig wel hervat in België, maar dat wil niet zeggen dat dat in andere landen ook gebeurt. Wij werken internationaal, en zijn dus ook afhankelijk van de coronasituaties in het buitenland.”

Hulp ingeroepen

“Ik heb een tijdje geleden aan de alarmbel getrokken bij de universiteit Gent en ook bij het kabinet van de bevoegde minister”, zegt Van Eenoo nog. “Daar is men aan het bekijken wat ze kunnen doen. Ik hoop dat er iets uit komt, want als er geen oplossing gevonden wordt en de crisis zo blijft doorgaan, dan zal het binnen een half jaar misschien zo slecht gesteld zijn dat we moeten nadenken over het sluiten van het labo. Alleen raken we er niet uit, we gaan hulp nodig hebben.”

Meest gelezen