Herinrichting kerkhof van Eine tegen vandalisme: “Er is meer sociale controle in een parkbegraafplaats”

Oudenaarde gaat het kerkhof van deelgemeente Eine volledig herinrichten om vandalisme tegen te gaan. Nu gebeurt het vaak dat er gedenkstenen verdwijnen en dat vandalen dingen kapot maken. De stad wil de begraafplaats de uitstraling van een park geven zodat er meer sociale controle is. 

“We willen de begraafplaats van Eine herinrichten tot een parkbegraafplaats”, legt schepen Stefaan Vercamer (CD&V) uit. “De begraafplaats is een terrein van meer dan 10 hectare, er is dus ruimte voor veel groen. We willen van de herinrichting gebruik maken om de sociale controle te versterken en het vandalisme zoveel mogelijk in te dijken.”

Vandalisme

“Het gebeurt vaak dat er dingen gebeuren op de begraafplaats die niet door de beugel kunnen”, gaat Vercamer verder. “We willen bij de herinrichting er dan ook voor zorgen dat er minder criminele daden zijn."

We gaan bekijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat er geen auto's meer op het terrein kunnen

Stefaan Vercamer (CD&V), schepen in Oudenaarde

"We gaan de parkbegraafplaats bijvoorbeeld autovrij maken. Nu zijn er op het terrein echte rijbanen, en dat maakt het zeer gemakkelijk voor mensen met slechte bedoelingen. We gaan de rijbanen afsluiten en ervoor zorgen dat er geen auto’s meer op het terrein kunnen. Daarnaast willen we de zichtbaarheid vergroten van de mensen die instaan voor het onderhoud van het terrein. We willen dat de begraafplaats respect en rust uitstraalt."

Camera's

De stad kreeg al vaker de vraag om camera’s te plaatsen aan de begraafplaats. “Maar dat is onbegonnen werk”, reageert Vercamer. “Het terrein is veel te groot. Het is niet mogelijk om zo’n groot domein volledig te in beeld te krijgen met camera’s. We gaan wel kijken of we in de toekomst camera’s kunnen integreren aan de ingangen, maar we willen vooral inzetten op sociale controle.”

Herinrichting in 2021

“Het masterplan is een paar weken geleden goedgekeurd op het schepencollege”, geeft Vercamer nog mee. “Binnenkort stellen we dan een landschapsarchitect aan om dat masterplan uit te tekenen in een concreet plan. We hopen dat we begin volgend jaar kunnen starten met de herinrichting.”

Er komt ook een herinrichting van de begraafplaats aan de Dijkstraat in het centrum van Oudenaarde. “Er liggen op die begraafplaats heel wat graven van bekende families uit Oudenaarde. We willen dan ook het verhaal van de stad integreren bij de herinrichting van die begraafplaats”, aldus Vercamer.

Meest gelezen