Covid-patiënten sneller naar huis, dankzij opvolging thuis: "Met een pleister die hartslag en zuurstof­gehalte meet"

In het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk gaan ze patiënten die bijna genezen zijn van het coronavirus van op afstand opvolgen, met een speciale pleister.  In die pleister zitten sensoren die de ademhaling, de hartslag, zuurstofsaturatie en temperatuur meten. De resultaten worden draadloos doorgestuurd naar het ziekenhuis.

Hartpatiënten van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) worden al langer vanop afstand opgevolgd. Nu gaat het ziekenhuis het systeem ook toepassen op patiënten met COVID-19. Patiënten die aan de beterhand zijn, kunnen daardoor enkele dagen eerder naar huis. "We hebben het tijdens de eerste golf al uitgetest op 50 patiënten", vertelt cardioloog Pieter Vervoort van het ZOL. "Toen nog met huis-tuin-en-keukenmateriaal. De meetresultaten werden dan doorgegeven aan het ziekenhuis, zodat de verpleegkundigen in het ziekenhuis de patiënten toch nog goed konden opvolgen." 

Voordelen

Tijdens de eerste golf met cornonabesmettingen was het extreem druk in het ziekenhuis. "Door patiënten van op afstand te volgen, konden we de druk op de afdelingen verminderen", gaat dokter Vervoort verder. "En ook de patiënten waren erg tevreden, want op dat moment was er geen bezoek toegelaten. En zij mochten nu toch een dag of enkele dagen eerder naar huis." 

Veilig?

Het ziekenhuis werkt nu samen met een privébedrijfje aan een pleister met verschillende sensoren die het hartritme, de zuurstofsaturatie, ademhaling en temperatuur kunnen meten en rechtstreeks doorsturen naar het ziekenhuis. "Als we afwijkende metingen binnenkrijgen in het ziekenhuis, nemen we contact op met de patiënt om na te gaan hoe het met hem gaat. Het systeem vervangt de huisarts of de hulpdiensten niet."

Meest gelezen