Jonas Roosens

Eindelijk geluidsschermen langs E313 in Olen: "We wachten hier al 23 jaar op"

In Olen starten volgende week eindelijk de werken voor de geluidsschermen langs de E313. Die schermen moeten het geluid van de autosnelweg dempen voor de omwonenden. Zij vragen hier al 23 jaar om. "Het gemeentebestuur heeft hier hard voor gestreden. De inwoners kunnen nu opgelucht ademhalen", zegt Seppe Bouquillon (CD&V), burgemeester van Olen. De werken zullen drie maanden duren. 

In Olen beginnen volgende week eindelijk de werken voor geluidsschermen langs de E313, dat meldt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Zowel in de richting van Antwerpen als in de richting van Hasselt komen er schermen die het geluid van de snelweg moeten dempen voor de bewoners.

Strijd van 23 jaar

"We wachten hier al 23 jaar op", zegt Seppe Bouquillon (CD&V), burgemeester van Olen. "De verschillende partijen in het gemeentebestuur hebben hier samen hard voor gestreden. Nu is het eindelijk zover en kunnen de inwoners opgelucht ademhalen."

We wachten hier al 23 jaar op. De inwoners kunnen nu opgelucht ademhalen.

Seppe Bouquillon (CD&V), burgemeester Olen

De afgelopen jaren zijn er verschillende plannen geweest om de geluidsschermen te plaatsen, maar dat is nooit gebeurd. Bouquillon weet ook niet waarom. "Dat is de vraag van één miljoen", klinkt het. "Het zal met budgetten of meer prioritaire werken te maken hebben gehad." 

Noodzaak

Er zijn al verschillende metingen geweest die aantonen dat zulke schermen nodig zijn om het lawaai van de voorbijrijdende auto's op de snelweg te verminderen. "De schermen zijn inderdaad nodig", bevestigt Jef Schoenmaekers van AWV. "Ze zullen vooral een effect hebben voor de mensen die het dichtst bij de snelweg wonen."

Milde verkeershinder

De werken starten op maandag 14 september. "De eerste weken wordt er vooral 's nachts gewerkt en zal de verkeershinder meevallen", aldus Schoenmaekers. "Vanaf het einde van volgende week zal het verkeer er op versmalde rijstroken moeten rijden. De op- en afritten blijven wel open." In totaal zullen de werken drie maanden in beslag nemen. 

Meest gelezen