Videospeler inladen...

Communicatie-experts over boodschap Peter Van de Veire: "Beste manier waarop hij kon reageren"

De tekst die presentator Peter Van de Veire vanmorgen voorlas in de ochtendshow op MNM, over de verspreiding van naaktbeelden waar hij op te zien is, maakt indruk bij communicatiedeskundigen. Die vinden het ook een goede zaak dat het maatschappelijk debat over het versturen van naaktbeelden nu gevoerd wordt.

"Duidelijk, krachtig en persoonlijk", zo noemt Sofie Verhalle de verklaring van Van de Veire. Zij is experte sociale media, en reageerde vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1. "Mensen die op zulke beelden te zien zijn, worden eigenlijk ontmenselijkt: er wordt mee gelachen, er worden memes (internetgrappen, nvdr.) van hen gemaakt. Door zijn luisteraars rechtstreeks aan te spreken, heeft hij het weer persoonlijk en menselijk gemaakt."

Expert crisiscommunicatie Robbert Meulemeester is het daarmee eens: "Van de Veire heeft de beste manier gekozen om te reageren. Hij steekt zich niet weg, maar brengt live een duidelijke boodschap, waarvan meteen ook een video beschikbaar is, en daarna wordt diezelfde boodschap letterlijk verspreid. Daardoor krijg je op alle nieuwssites nu dezelfde boodschap. Heel eenduidig, en dat is goed. Tegelijk houdt hij mensen ook een et alors?-boodschap voor. Hij zegt het ook vaak letterlijk: "en dan?" Waarmee hij aangeeft: ik heb niks verkeerds gedaan, degene die de beelden verspreidt, gaat in de fout."

"Mensen die die beelden willen blijven verspreiden, zullen dat toch doen", denkt Meulemeester. "Ik denk ook niet dat het Van de Veires bedoeling was om dat volledig te laten ophouden. Wel om zich duidelijk uit te spreken in een discussie waarin hij genoemd wordt, en om sexting (het versturen van naaktbeelden, nvdr.) bespreekbaar te maken."

"De mensen die er al een beetje schroom over hadden, zullen zich wel laten afschrikken", denkt Verhalle. "Maar bij andere mensen zal het niet binnenkomen. Je zult ook merken dat de media-aandacht ervoor zorgt dat meer mensen nu misschien op zoek gaan naar die beelden. Mensen die nog niet over die beelden gehoord hadden, en nu wel benieuwd worden. Het is goed dat er op redacties over gediscussieerd is, en dat het op de juiste manier wordt gebracht: door aan te geven dat het strafbaar is om die beelden te verspreiden."

De twee experts vinden het daarom een goede zaak dat er meteen een maatschappelijke discussie aan gekoppeld wordt: "Zeker dat radiozender MNM nu het debat opent over het verspreiden van naaktbeelden, is heel goed. Want je merkt dat die discussie heel hard leeft. Mensen zeggen dan dat die BV's in de fout zijn gegaan, want ze hadden beter moeten weten. Ik begrijp die discussie, maar ze klopt niet. Die beelden zijn in de privésfeer gemaakt. En of dat nu door bekende mensen gebeurt of niet: je mag die niet verspreiden", legt Verhalle uit. "Je zou ook niet willen dat het met beelden van je partner of van je volwassen kinderen gebeurt."

Herbekijk het interview met onze sociale-mediaexpert Tim Verheyden met commentaar van seksuologe Lotte Vanwezemael in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk ook de boodschap van Peter Van de Veire vanmorgen op MNM:

Videospeler inladen...

Meest gelezen