Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Frans-Duits initiatief om minderjarigen uit vluchtelingenkamp op Lesbos over te nemen: "België wil duurzame oplossing"

Berlijn en Parijs willen met acht andere EU-lidstaten honderden minderjarige vluchtelingen opnemen uit het door brand verwoeste kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Ons land heeft dat in het verleden ook al gedaan, maar wil nu een meer structurele oplossing. Morgen stuurt België een C-130-vrachtvliegtuig met materiële hulp naar Griekenland, maar een medisch team reist voorlopig niet af.

Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zou het gaan om tussen de 400 en 640 kinderen en tieners. Bondskanselier Angela Merkel heeft daarover al een akkoord bereikt met Frankrijk, waarbij 100 tot 150 van die minderjarigen een thuis zouden krijgen. Een aantal van die minderjarigen zouden al zijn overgevlogen naar het Griekse vasteland.

Duitsland en Frankrijk hopen dat acht andere EU-lidstaten -die dat in het verleden ook al gedaan hebben- zich daarbij aansluiten. Nederland zou bereid zijn om enkele tientallen jongeren op te vangen, Finland wil er elf. De andere landen van die "coalition of the willing" die eerder ook al vluchtelingen uit Griekenland opnamen, zijn Portugal, Kroatië, Slovenië, Luxemburg, België en Zwitserland. Dat laatste land is geen lid van de Europese Unie.

In het door brand verwoeste kamp Moria woonden bijna 13.000 mensen. Onder hen waren er 4.000 kinderen en tieners. Sommigen van hen zij met hun ouders gekomen, andere op eigen kracht. (Lees verder onder de foto).

Vluchtelingen slapen langs de kant van de weg op het eiland Lesbos.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Doet België opnieuw mee?

Vorige maand heeft ons land 18 minderjarigen uit de kampen op de Griekse eilanden opgenomen. Of wij dat nu opnieuw gaan doen, is nog niet zeker. Volgens een mededeling van minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) heeft de regering nog geen aanvraag vanuit Griekenland ontvangen. "Wij zullen dat verzoek onderzoeken wanneer het aankomt", aldus De Block.

Enkel Griekenland doet proportioneel meer dan België wat betreft opvang van niet-begeleide minderjarigen

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block

De minister merkt tegelijk op dat "ons land op dit moment al veel meer doet dan de meeste lidstaten. Enkel Griekenland doet bv. proportioneel meer dan België wat betreft de opvang van niet-begeleide minderjarigen", luidt het. 

De Block pleit voor een duurzame oplossing op Europees niveau en vindt dat de huidige "ad-hocoplossingen, crisis na crisis, een pleister op een houten been zijn". 

Gisteren werd bekendgemaakt dat België een B-Fast-hulpteam met 13 medewerkers naar Lesbos stuurt, maar dat is vandaag dan weer ontkend. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) "zijn de nooden van de Grieken veranderd".

België zal vanaf morgen nu materiaal sturen, vooral slaapzakken en slaapmatten, dekens en plastic zeil. Morgenochtend zou een C-130 van de luchtmacht die goederen overvliegen naar Athene. Op Lesbos zijn 13.000 vluchtelingen en migranten zo goed als dakloos nadat het grote kamp van Moria verwoest werd door een brand.

Groeiende spanningen tussen inwoners en migranten

Intussen slapen en leven duizenden mensen op straat of in velden. Volgens de Griekse regering is het kamp van Moria zo goed als geheel vernield. Athene heeft militairen naar het eiland gestuurd evenals hulp en tenten en de noodtoestand uitgeroepen voor vier maanden.

De politie verhindert dat de vluchtelingen Mytilene, de hoofdstad van Lesbos, binnentrekken en die blijven dan hangen langs de kant van de weg. De situatie leidt al langer tot spanningen met de lokale Griekse bevolking die de kampen de vluchtelingen beu zijn. 

Zowel de inwoners van Lesbos als de vluchtelingen zijn het wel over twee dingen eens: ze voelen zich beiden in de steek gelaten door de Europese Unie en geen van beide kampen wil dat het kamp Moria heropgebouwd wordt. Begin dit jaar waren er al rellen met inwoners die een uitbreiding van het kamp wilden verhinderen. Zij eisen dat de vluchtelingen van hun eiland verdwijnen naar het vasteland en de rest van Europa.

Meest gelezen