AFP or licensors

Frankrijk halveert isolatieperiode voor coronavirus van 14 naar 7 dagen: "Blijf waakzaam"

De Franse premier Jean Castex waarschuwt zijn landgenoten voor laksheid inzake coronamaatregelen nu het aantal besmettingen opnieuw drastisch stijgt. Er komt geen nieuwe nationale lockdown, maar lokale overheden mogen indien nodig wel extra maatregelen treffen. Opvallend is ook dat de isolatieperiode voor mensen met symptomen gehalveerd wordt.

De Franse regering is de hele dag in spoedzitting bijeen geweest om de forse stijging van het aantal besmettingen te bespreken. Na afloop zei premier Jean Castex dat er geen nieuwe nationale lockdown komt. Wel zullen de hoofden van de verschillende departementen zelf op eigen houtje extra veiligheidsmaatregelen kunnen opleggen. De regering in Parijs heeft nu 42 departementen ingekleurd als "rode zones", maar laat die zelf bepalen welke extra maatregelen er getroffen moeten worden.

Premier Castex schuift dus de beslissingsmacht door aan de lokale overheden. Wel zal hij twee grote nationale maatregelen nemen. Zo zal de periode die mensen met symptomen in isolement moeten blijven, gehalveerd worden van 14 naar 7 dagen. Tegelijk zullen er 2.000 extra mensen worden aangeworven voor de gezondheidszorg en voor het uitvoeren van nog meer testen. Dat aantal testen is in Frankrijk nu al een van de hoogste in Europa. Toch wil Castex bij het testen prioriteit geven aan gezondheidswerkers, ouderen en kwetsbare mensen.

De belangrijkste verantwoordelijkheid ligt echter bij de Fransen zelf. Castex waarschuwde hen tegen laksheid inzake de maatregelen zoals veilige afstand bewaren en mondmaskers dragen. 

Aantal besmettingen stijgt tot recordhoogte

Donderdag waren er op een dag tijd bijna 10.000 nieuwe besmettingen in Frankrijk en dat is het hoogste aantal op een dag sinds het begin van de epidemie zes maanden geleden.

Nu wordt er ook wel massaal getest bij onze zuiderburen. Het voorbije half jaar zijn er tien miljoen testen uitgevoerd en dat verklaart wellicht een deel van de stijging. Toch is het virus duidelijk opnieuw aanwezig. In de eerste week van september lag het aantal positieve testen op 5,4 procent van het totale aantal. Dus niet enkel het aantal besmettingen stijgt, maar ook het percentage in aandeel van het totale aantal testen.

Bijna 70 procent van die besmettingen doen zich voor in Ile-de-France (de regio rond Parijs), en in de regio's Auvergne-Rhône-Alpes, Occitanië (vroeger Languedoc) en Provence-Alpes-Côte d'Azur) in het zuidoosten van het land. De meeste besmettingen zijn er bij jongeren tussen 20 en 29 jaar. 

Meest gelezen