Radio 2

Gestolen kelk uit kerk van Heurne, bij Oudenaarde, na 38 jaar teruggevonden op veiling

De kelk die 38 jaar geleden gestolen werd uit de kerk van Heurne, bij Oudenaarde, is teruggevonden op een veiling. Het kerkbestuur kon de verkoop verhinderen, en uiteindelijk staat de kelk na 38 jaar weer op zijn plaats. “We gaan wel op zoek naar de dader”, klinkt het. “Want in 1982 werd er meer gestolen dan enkel die kelk. Misschien vinden we de rest ook terug.”

De gestolen kelk - of ciborie – dateert uit 1784 en werd uit de kluis van de kerk gestolen samen met ander zilverwerk. Een antiquair uit Bergen zag dat de kelk te koop stond op een veiling in Nazareth en verwittigde de deken in Oudenaarde. Via krantenartikelen konden ze bewijzen dat de ciborie eigendom was van de kerk. 

Verkoop verhinderen

“In de nacht van 25 op 26 maart 1982 is iemand de kerk binnengedrongen en heeft daar al het zilverwerk gestolen”, vertelt José Van Innis, de voorzitter van het centraal kerkbestuur. “Vorige week kregen we plots het bericht van een antiquair uit Mons dat hij onze kelk te koop had zien staan op een veiling. We zijn toen meteen in actie geschoten om de verkoop te verhinderen."

Via een krantenartikel konden we bewijzen dat het om onze gestolen kelk ging

José Van Innis, voorzitter centraal kerkbestuur

"Alles moest heel snel gaan. We moesten tegen de volgende dag kunnen bewijzen dat de kelk in kwestie wel degelijk onze gestolen kelk was. We zijn meteen in ons archief gedoken en hebben daar krantenartikels over de diefstal teruggevonden. We hebben ook aangeklopt bij de politie om het pv van toen terug te vinden, maar dat document was zoek. Gelukkig volstonden de krantenartikels en kregen we die namiddag het bericht van de rechtbank dat de verkoop niet kon doorgaan en dat wij de kelk terug zouden krijgen.”

Op zoek naar de dader

“De man die de kelk verkocht was een antiquair uit Breda. Hij had de kelk jaren geleden gekocht via eBay”, gaat Van Innis verder. “We gaan nu natuurlijk op zoek naar de dader. Wie weet vinden we al het andere zilverwerk ook wel terug. Dat zou voor de gemeenschap van Heurne een echte opsteker zijn.”

Meest gelezen