Groene Delle wordt geen industrie­gebied: plannen worden stopgezet

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) zet het GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) voor de Groene Delle stop. Het was de bedoeling om 27 hectare van het natuurgebied aan het Albertkanaal om te zetten in industriezone. Daar konden zich dan bedrijven vestigen die gebruik konden maken van het Albertkanaal. Het gebied zou ook aansluiten bij het bestaande industriegebied Zolder-Lummen. Maar voor de minister moet de Groene Delle "de groene spons van Limburg" blijven. 

Het dossier rond de Groene Delle, het natuurgebied op de grens van Hasselt, Lummen en Heusden-Zolder,  is al jaren oud. Maar dit voorjaar bracht de Vlaamse regering het GRUP in een openbaar onderzoek. Het leek er dus op dat op termijn wel degelijk een deel van de Groene Delle zou verdwijnen. Daarop barstte een storm van protest los, onder meer van buurtbewoners en natuurverenigingen. Er kwamen liefst 4500 bezwaren binnen met meer dan 40.000 handtekeningen. 

De Vlaming heeft een duidelijke boodschap gestuurd naar de Vlaamse regering

Vlaams minister Zuhal Demir

“Dit dossier is al van 2004 aan de gang. Intussen kijkt iedereen anders naar de Groene Delle, een gebied met veel biodiversiteit en met een grote sponsfunctie. Het gebied is als het ware een rolmodel voor de strijd tegen droogte en voor de Blue Deal waarmee Vlaanderen investeert in meer ruimte voor water. Ook in de ondernemerswereld  geven ze aan dat ze het compromis uit het verleden anno 2020 ‘niet meer zouden doen’. Ook de Vlaming heeft een duidelijke vraag gestuurd naar de Vlaamse regering om het gedane huiswerk opnieuw te doen. En dat deed ik," aldus de minister. Daarom zet ze dus het planningsproces stop.

Vlaanderen zal blijven inzetten op watergebonden bedrijvigheid

Vlaams minister Zuhal Demir

Minister Demir voegt er wel aan toe dat Vlaanderen zal blijven inzetten op watergebonden bedrijvigheid. "Waterwegen en binnenvaart zijn meer dan ooit de vervoersmodus waarop versterkt dient te worden ingezet in het belang van mobiliteit én klimaat. Dit najaar zal ik met een voorstel van terreinen voor watergebonden activiteiten naar de regering komen want de economische ontwikkeling aan het Albertkanaal is van belang om ecologische redenen”, zegt Demir en ze verwijst daarmee naar het toekomstige bedrijventerrein Insteekhaven Lummen.

De minister heeft gehoor gegeven aan het protest van zoveel duizenden mensen

Ignace Schops

"Dit was een gevecht dat we al heel lang aan het voeren waren, met democratische middelen", zegt Ignace Schops. "Dat de minister nu gehoor geeft aan de argumenten van zoveel duizenden mensen, is echt fantastisch nieuws. Ik ben superblij dat de Groene Delle groen mag blijven."

Nog meer watergebonden industriegrond terwijl er nog zoveel beschikbaar was: het zou een teken van slordig bestuur zijn geweest

Vlaams parlementslid Johan Danen (Groen)

"In Limburg ligt er nog meer dan 100 hectare vrije industriegrond langs het kanaal. Dat was de minister aanvankelijk precies vergeten", zegt Vlaams parlementslid Johan Danen (Groen). "De burger heeft de minister de weg moeten wijzen. We offeren toch geen waardevolle natuur met een groot waterabsorberend en bufferend vermogen op omwille van slordig bestuur. Maar we hebben onze slag thuisgehaald, dus we zijn tevreden."

  

Meest gelezen