Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Half miljoen inwoners van Oregon op de vlucht voor bosbranden

In de Amerikaanse staat Oregon hebben een half miljoen mensen hun huis moeten verlaten door de grote bosbranden. In de staat Oregon woeden al enkele dagen tientallen bosbranden, die al meer dan 364.000 hectaren in de as hebben gelegd. 4 mensen zijn al in de branden omgekomen, in de naburige staat Californië hebben de branden al zeker 10 levens gekost.

Honderdduizenden mensen in de Amerikaanse staat Oregon hebben te horen gekregen dat ze hun hun huis moeten verlaten voor de oprukkende bosbranden. Het crisiscentrum van de staat Oregon schat dat een half miljoen mensen moeten vertrekken, wat neerkomt op meer dan 10 procent van de totale bevolking. 

Datr geldt ook voor de 9.000 inwoners van het stadje Molalla. Zij moeten verplicht vertrekken voor het naderende vuur. De brandweer moet er zich tijdelijk terugtrekken omdat twee grote branden op het punt staan samen te smelten. "We geven niet op", laat de brandweer op Twitter weten. "Het gaat op een tactische pauze." 

De voorbije drie dagen heeft het vuur al 364.000 hectare in de as gelegd, bijna het dubbele van de oppervlakte die in een doorsnee jaar afbrandt. In Oregon woeden op dit ogenblik 37 branden, die nog aangewakkerd worden door een ongewone hete, droge wind. Zeker 4 mensen kwamen al door die branden om.

Een van die vuurhaarden, die de naam Almedabrand kreeg, heeft een ravage aan gericht in dorpjes rond de stad Ashland, niet ver van de grens met Californië. Zeker 600 huizen en woonwagens zijn er platgebrand. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Branden aangestoken?

De politie onderzoekt of de branden zijn aangestoken. “Bij elke brandhaard wordt onderzocht of er sprake is van brandstichting”, zei Rich Tyler van de brandweer van Oregon. De politie vroeg om niet te speculeren over wie daar dan achter zou zitten. Daarmee reageerde ze op geruchten dat extreemlinkse activisten of de extreemrechtse Proud Boys het vuur zou aangestoken hebben.

Portland, de grootste stad van Oregon, is al maanden in de ban van protest tegen racisme en politiegeweld. Daarbij is het ook al tot confrontaties gekomen tussen extreemlinkse en extreemrechtse activisten. 

10 doden in Californië

In de naburige staat Californië zijn al zeker 10 mensen omgekomen door de bosbranden, 16 anderen zijn vermist. In Mendocino, in het noorden van Californië zijn verschillende branden samengesmolten tot één grote brand, die een oppervlakte 1.906 vierkante kilometer beslaat. Daarmee is die brand de grootste in oppervlakte in de geschiedenis van de staat. De brand is nog maar voor een kwart onder controle, maar de brandweer put hoop uit een minder sterke wind en wat lagere temperaturen.

Meest gelezen