Heb jij al eens een Japanse theeceremonie beleefd?

De Chawan, een kom die gebruikt wordt in Oost-Aziatische theeceremonies, staat nog tot en met 20 september centraal in de Japanse Tuin in Hasselt. De Vlaamse kunstenaars Els Janssens en Lou Smedts stellen hun keramieken theeserviezen tentoon en brengen zo een stukje Japanse traditie naar Hasselt.

“Het begin van de Japanse theeceremonie ligt bij de introductie van thee in Japan via boeddhistische monniken en hun reizen naar China”, vertelt Lou Smedts, een kunstenaar wiens werk terug te vinden is in musea, galerijen en ambassades verspreid over de hele wereld. “Het is nu nog steeds een belangrijk ritueel in de Japanse cultuur. Alles gebeurt volgens vastgestelde regels die gedurende enkele eeuwen tot stand zijn gekomen.”

“We willen de Limburgers laten kennismaken met een stukje eeuwenoude cultuur”, vervolgt Els Janssens, een kunstenares die bij Lou Smedts in de leer ging. “In de theeceremonie is de theekom één van de meest herkenbare en essentiële elementen. Het visualiseert de vaak minimalistische en esthetische principes aanwezig in de ceremonie. De Japanse tuin is de ideale plaats voor het beleven van authentieke Japanse ervaringen, kunst en spiritualiteit. De Expo Chawan past perfect in dat plaatje.”

Meest gelezen