Foto ter illustratie - Nicolas Maeterlinck

Geen discussie meer mogelijk: er komt een forensisch psychiatrisch centrum in Aalst

Er is al lang sprake van, maar nu pas heeft de Vlaamse regering definitief het besluit genomen om een forensisch psychiatrisch centrum in Aalst te bouwen. Waar het centrum precies komt, moet nog beslist worden. Over 5 jaar moeten de bouwwerken starten.

De stad ijvert al heel lang om het centrum in Aalst te krijgen. Schepen van ruimtelijke ordening Sarah Smeyers (N-VA) klopte aan alle deuren om het dossier in gang te krijgen: "Bij het kabinet van minister Zuhal Demir (N-VA) hebben ze een belangrijke voorwaarde gesteld: we moesten als stad eerst een objectieve externe studie laten doen. Dat hebben we gedaan, de regering heeft die dan bekeken en op basis daarvan besloten dat Aalst een geschikte locatie is."

Het is definitief. Aalst is de beste plaats voor een nieuw forensisch psychiatrisch centrum
Schepen Sarah Smeyers (N-VA)

Er komt een forensisch psychiatrisch centrum in Aalst, geen discussie meer mogelijk. De stad is daarmee de derde in ons land na centrumsteden Antwerpen en Gent. Maar waar komt het nieuwe forensisch psychiatrisch centrum? "Er wordt gezocht op verschillende criteria. Wat is de precieze bestemming? Ligt het dicht bij een autostrade of bij een natuurgebied? Dat zijn maar een paar zaken waar naar gekeken wordt", legt Smeyers uit. Voorlopig is er nog geen exacte locatie bepaald in Aalst: "De Vlaamse regering heeft daar het laatste woord in."

Gates-site

Maar de stad heeft al lang een voorkeur: "De voormalige Gates-site in Erembodegem is de favoriet. Gelukkig blijkt dat na een studie ook de beste plaats te zijn." Maar die Gates-site stuitte in het verleden al op protest van inwoners. De schepen heeft daar begrip voor: "Iedere verandering is moeilijk. Bij iedere herbestemming en/of nieuwbouw is er altijd weerstand. Daarom ben ik naar inwoners gegaan om naar hun bezorgdheden te luisteren. Indien, want het is helemaal nog niet zeker, het centrum toch op de Gates-site wordt gebouwd, dan zullen er ook mensen vanuit de Vlaamse regering de inwoners proberen te overtuigen tijdens infovergaderingen ter plaatse."

Wat is een FPC?

Een FPC - een forensisch psychiatrisch centrum - behandelt mensen met psychologische problemen die een strafbaar feit gepleegd hebben. In zo'n centrum worden de patiënten begeleid om te vermijden dat ze hervallen.

De bouw van het FPC in Aalst zou in 2025-2026 moeten starten. De Vlaamse regering moet volgend jaar beslissen welke locatie in Aalst het zal worden.

Meest gelezen