De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en koning Hamad bin Isa Al Khalifa van Bahrein.
AFP or licensors

Israël en Arabische koninkrijkje Bahrein sluiten vrede: nieuw succes voor VS-president Donald Trump

Voor de tweede keer op enkele weken tijd zal Israël normale diplomatieke relaties aanknopen met een Arabisch land in de Perzische Golf. Nu is dat het geval met het kleine staatje Bahrein, eerder waren de Verenigde Arabische Emiraten aan de beurt. De VS hoopt dat andere Arabische landen snel volgen.

Het was de Amerikaanse president Donald Trump die de doorbraak tussen Israël en Bahrein aankondigde. De regering van Trump heeft bemiddeld tussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en koning Hamad bin Isa Al Khalifa van Bahrein. 

Het is de tweede keer op enkele weken tijd dat een Arabisch land in de Perzische Golf officiële relaties aanknoopt met Israël. Toen waren dat de Verenigde Arabische Emiraten met onder meer Abu Dhabi en Dubai. Nu volgt Bahrein. De Verenigde Staten doen er alles aan om ook andere Arabische landen mee te trekken in dat momentum. 

De datum is wellicht niet toevallig 11 september, de 19e verjaardag van 9/11, de terreurgolf in New York en Washington waarbij ongeveer 3.000 mensen gedood werden in vier vliegtuigen en de torens van het World Trade Center in New York. Daar zijn vandaag overigens die aanslagen herdacht.

In totaal hebben vier Arabische landen vrede gesloten met Israël. Egypte nam in 1979 het voortouw, gevolgd door Jordanië in 1994. De voorbije maand deden ook de Emiraten en Bahrein dat. 

Opsteker voor Trump en Netanyahu

De toenadering tussen Israël en Bahrein is een diplomatiek succes voor zowel president Trump als voor de Israëlische premier Netanyahu. Beiden kunnen dat succes overigens goed gebruiken: de eerste in de bitsige kiesstrijd in de VS, de tweede is verwikkeld in een corruptieproces in Israël. (Lees verder onder de video).

Videospeler inladen...

De Amerikaanse diplomatie heeft de voorbije weken geen moeite gespaard om andere landen aan te zetten tot relaties met Israël. Echt vlot is dat ook niet gegaan. Het overgangsregime in Soedan leek een kandidaat, maar wil daarmee wachten tot er een echte democratie is. Saudi-Arabië -dat officieus banden heeft met Israël- wil met een erkenning wachten tot Israël een akkoord met de Palestijnen heeft gesloten. Toch heeft Saudi-Arabië een erg grote vinger in de pap in het kleine buurland Bahrein en zullen de Saudi's wellicht het Golfstaatje stilzwijgend toestemming gegeven hebben.

Een messteek in de rug van de Palestijnse zaak en het Palestijnse volk

Woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit

De Palestijnen hebben het akkoord tussen Israël en Bahrein al meteen afgewezen. De Palestijnse Autoriteit spreekt over "een mes in de rug van de Palestijnse zaak en het Palestijnse volk". Iran beschouwt het akkoord van vandaag als "een verraad van de islamitische zaak". De Verenigde Arabische Emiraten waren dan weer het eerste land na de VS om Israël en Bahrein te feliciteren met de deal. Egypte noemt het akkoord "historisch".

Klein, maar niet onbelangrijk

Bahrein bestaat uit enkele kleine eilandjes voor de oostkust van Saudi-Arabië, waarmee het via een brug verbonden is. Het is een erg klein landje met 1,5 miljoen inwoners. Een derde daarvan bestaat uit westerse "expats" en werknemers uit India, Bangladesh en andere Aziatische landen. (Lees verder onder de foto).

Bahrein is de thuisbasis van de Amerikaanse vloot in de Perzische Golf.

Bijna 70 procent van de Bahreini's zijn sjiieten en dat is uitzonderlijk in de regio. Toch wordt het land beheerst door de soennietische dynastie van Al Khalifa. De voorbije jaren was er politieke onrust in Bahrein omdat de sjiieten die achteruitstelling niet langer pikten. Enkele jaren geleden zijn Saudische troepen de "rust komen herstellen" in Bahrein.

Is het land dan klein, dan is het niet onbelangrijk. In Bahrein is de thuisbasis gevestigd van de Amerikaanse 5e vloot die de olierijke Perzische Golf bewaakt en sinds kort heeft ook de Britse marine er een basis. Tot 1971 was Bahrein -net als de meeste andere kleine Golfstaatjes overigens- een protectoraat van Groot-Brittannië.

Meest gelezen