Kinderwenshuis in Oostende: "We begeleiden mensen die moeilijk zwanger worden of twijfelen aan kinderwens"

Mensen die problemen hebben om kinderen te krijgen of twijfelen aan hun kinderwens kunnen vanaf nu terecht in het Kinderwenshuis in Oostende. 1 op de 6 koppels in ons land heeft moeite om kinderen te krijgen. Het Kinderwenshuis wil het taboe rond dat thema doorbreken.

Sarah Noelmans is een van de consulenten van het Kinderwenshuis in Oostende. "We begeleiden mensen individueel of in groep", vertelt ze aan Radio 2 West-Vlaanderen. "Iedereen is welkom: van mensen die absoluut een kind willen tot mensen die nog twijfelen over hun kinderwens."

Het Kinderwenshuis helpt ook mensen die moeilijk zwanger worden. "We focussen dan vooral op het psychosociale", zegt Sarah. "Sommige koppels hebben het echt wel moeilijk met die onvervulde kinderwens. Dat heeft een impact op hun relatie, maar ook op hun sociale omgeving. Heel wat koppels gaan bijvoorbeeld niet meer op babybezoek bij vrienden, omdat ze dat te zwaar vinden. Het Kinderwenshuis is een plaats waar al die verhalen besproken kunnen worden. Erover praten doet wonderen, want zo merk je dat je er niet alleen voor staat."

Wil ik kinderen?

"De mensen die twijfelen aan hun kinderwens komen meestal vroeg bij ons aankloppen", gaat Sarah voort. "Maar we zien dat mensen die zwanger willen worden, maar waar het niet altijd direct lukt, pas na 1 jaar bij ons aan de deur staan. Dat is normaal. Per eisprong heb je als vrouw maar 15 à 20 procent kans om zwanger te  worden. Na 1 jaar proberen komt het erop neer dat 85 procent van de vrouwen zwanger is. Bij die andere 15 procent duikt dan twijfel op en zoeken ze naast medische ook andere hulp op. Bij ons zijn ze meer dan welkom."

Kinderwenshuis Oostende

Meest gelezen