AFP or licensors

Liveblog: Frankrijk halveert isolatieperiode voor coronavirus, bij ons weer meer besmettingen, maar ook meer testen

De Franse regering brengt de isolatieperiode voor corona van 14 op 7 dagen. In eigen land is er voldoende testcapaciteit voor dit najaar, zegt bevoegd minister Philippe De Backer. Het gemiddelde aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in ons land is de voorbije week gestegen. In de week van 1 tot 7 september kwamen er dagelijks gemiddeld 547 besmettingen bij, elke dag werden gemiddeld 22 patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Recordaantal besmettingen in Frankrijk, Parijs halveert isolatieperiode

De Franse premier Jean Castex waarschuwt voor laksheid inzake coronamaatregelen nu het aantal besmettingen opnieuw stijgt. Er komt geen nieuwe nationale lockdown, maar lokale overheden mogen indien nodig wel extra maatregelen treffen. Opvallend is ook dat de isolatieperiode voor mensen met symptomen gehalveerd wordt.

Lees meer in het artikel hieronder.

Coronacijfers: besmettingen en ziekenhuisopnames nemen toe

De coronacijfers in ons land blijven stijgen. Dat blijkt uit de dagelijkse update van het wetenschappelijke instituut Sciensano.

  • In de week van 1 tot 7 september kwamen er elke dag gemiddeld 547 besmettingen bij. Dat zijn er 22 procent meer dan in de week daarvoor. De stijging valt samen met het einde van de zomervakantie en het begin van het schooljaar.
  • "De cijfers zitten in stijgende lijn, er is zelfs een kleine versnelling", zegt viroloog Steven Van Gucht. "Op maandag 7 september hadden we 847 positieve gevallen, dat komt in de buurt van de 873 op maandag 10 augustus, het hoogtepunt van de opstoot in die maand."
  • "Met een R-waarde van 1,25 kunnen we deze stijging nog gematigd noemen, maar het is wel belangrijk dat we waakzaam blijven", aldus Van Gucht.
  • Er wordt ook meer getest, "tussen de 25.000 tot meer dan 30.000 testen per dag". Het aantal positieve testen blijft met 2,7 procent wel stabiel. "Dit suggereert dat het virus niet plots veel feller tekeergaat, maar dat we meer gevallen identificeren."
  • Procentueel situeren de grootste stijgingen zich in het westen van het land. De procentueel sterkste toename is er in West-Vlaanderen. In het oosten van het land is er procentueel een stabilisatie tot lichte daling.
  • In absolute cijfers situeert de grootste stijging zich in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daar waren de voorbije week gemiddeld 140 nieuwe besmettingen per dag, een stijging met 20 procent. Het is ook de regio waar het hoogste aantal testen uitgevoerd wordt, meer dan 18 per 1.000 inwoners. Meer dan 5 procent van de stalen zijn positief, bijna twee keer hoger dan de rest van het land.
  • Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames blijft laag, maar stijgt wel. De afgelopen week werden er elke dag gemiddeld 22 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is 41 procent meer dan de week ervoor (toen waren het er gemiddeld 16 per dag)
  • In dezelfde week stierven er per dag gemiddeld 3 coronapatiënten. Dat is 44 procent minder dan de week ervoor.
  • In totaal zijn in België al 90.568 coronabesmettingen geregistreerd.

Virusuitbraak op riviercruise in Portugal met Belgen aan boord

Op een riviercruise in het noorden Portugal is er een uitbraak van COVID-19 geweest. Dat bevestigt rederij CroisiEurope. Eén passagier testte aan het einde van een achtdaagse cruise positief. Aan boord van de "Vasco Da Gama" waren 35 Belgen, 30 Fransen en twee Zwitsers. Volgens het bedrijf was het cruiseschip hiermee slechts voor ongeveer de helft gevuld.

"Zoals het protocol voorschrijft, werd iedere passagier verwittigd en opgeroepen om zich te laten testen", zegt de woordvoerder van de rederij voor ons land. De meeste passagiers waren wel al onderweg naar huis toen de besmetting bekend raakte en konden dus niet afgezonderd worden.

Volgens de Portugese krant Expresso heeft ook de echtgenote van de besmette passagier intussen positief getest. Zij en haar man verblijven nu in quarantaine in Portugal. Volgens TV-zender tvi24 hebben ook 5 bemanningsleden positief getest. 

Spanje tekent hoogste aantal besmettingen per dag op: 12.183

In Spanje zijn de voorbije 24 uur 12.183 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds het uitbreken van de epidemie. In totaal zijn in Spanje nu al meer dan 566.000 mensen besmet, het hoogste aantal in Europa. De voorbije week zijn er 241 mensen overleden aan het virus. Dat is echter fors lager dan bij de eerste golf van besmettingen.

Wellicht heeft dat te maken met het feit dat de meeste besmettingen nu vastgesteld worden bij jongere mensen, die normaal minder risico lopen. Enkele maanden geleden hield het virus vooral huis bij ouderen in woonzorgcentra en lag het aantal sterftes veel hoger dan nu. Ook wordt er nu veel meer getest dan toen.

De meeste besmettingen zijn er in de hoofdstad Madrid en in de regio’s Baskenland, La Rioja en in de enclave Melilla, op de Marokkaanse kust. Volgens het Spaanse ministerie van Gezondheid neemt de verspreiding van het virus dan wel toe, de stijging lijkt in de helft van de regio’s wel af te remmen, wat de hoop doet rijzen op een stabiliseren van het aantal nieuwe infecties.

Air Antwerp begint maandag weer te vliegen

Luchtvaartmaatschappij Air Antwerp hervat maandag haar vluchten tussen Antwerpen en Londen. Eerder werd gemikt op 1 september om opnieuw te beginnen vliegen, maar onder meer gezien de verplichte zelfquarantaine voor mensen die vanuit België naar Groot-Brittannië reizen werd dat plan bijgesteld.

Voorlopig plant Air Antwerp 4 vluchten per week tussen Antwerpen en London City: op maandag, donderdag, vrijdag en zondag. De verbinding is vooral populair bij zakenmensen. 

Vanaf 19 september mag u Finland weer binnen

Belgische reizigers mogen vanaf 19 september opnieuw naar Finland reizen, op voorwaarde dat ze een negatieve coronatest kunnen tonen en in quarantaine gaan tot ze een tweede negatieve test afleggen.

De Finse autoreiten hebben de beperkingen rond het reizen te versoepeld om meer toeristen aan te trekken tijdens de herfst en de winter. Reizigers uit IJsland, Noorwegen, Polen, Zweden, Duitsland, Cyprus, Estland, Letland en Litouwen mogen vanaf 19 september naar Finland reizen zonder dat ze in afzondering moeten. Voor België gelden nog wel strenge regels, net zoals voor inwoners van Frankrijk, Italië, Spanje, Oostenrijk, Griekenland en Hongarije. 

Lufthansa-groep voert 1.800 terugbetalingen per uur uit

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa, waartoe ook Brussels Airlines behoort, heeft de voorbije week gemiddeld 1.800 terugbetalingen per uur uitgevoerd.

Dit jaar is tot nu toe ongeveer 2,7 miljard euro aan tickets terugbetaald aan 6,3 miljoen passagiers die hun geld terugvroegen, bijvoorbeeld omdat hun vlucht door de gevolgen van het coronavirus was geschrapt. Volgens Lufthansa moet nog een miljoen dossiers afgewerkt worden. Er komen ook nog altijd dossiers bij, omdat er nog steeds vluchten geannuleerd moeten worden of omdat klanten hun reis annuleren omwille van reiswaarschuwingen.

Bij dochtermaatschappij Brussels Airlines moesten een week geleden nog zeven op de tien terugbetalingen uitgevoerd worden. Er stonden nog 210.000 dossiers open, maar de maatschappij beloofde dat de meeste terugbetalingen tegen eind oktober in orde zouden zijn.

Brusselse basisschool sluit wegens coronabesmettingen

Alle leerlingen en leerkrachten van de Brusselse Nederlandstalige basisschool Klavertje Vier zijn tot en met 16 september in quarantaine geplaatst. Dat meldt Brussels schepen van Nederlandstalig Onderwijs Ans Persoons (One.brussels). De school sluit nadat zowel onder de personeelsleden als onder de leerlingen besmettingen met het coronavirus werden vastgesteld.

"We willen de school graag zo snel mogelijk weer opstarten, maar natuurlijk enkel in veilige omstandigheden", zegt Ans Persoons. "Daarom worden alle personeelsleden en leerlingen getest, met uitzondering van de kleuterklassen. Eens alle testresultaten gekend zijn, evalueren we de situatie en kan de school mogelijk gefaseerd heropstarten. De ouders kregen een brief mee over hoe ze hun kinderen gratis kunnen laten testen."

De kinderen krijgen in de komende dagen les via afstandsonderwijs. De stad Brussel zorgt dat alle leerlingen over het nodige computermateriaal beschikken.

Nederland versoepelt inreisverbod voor topsporters en zakenlui

Voor topsporters en mensen uit het bedrijfsleven versoepelt Nederland het inreisverbod. Vanaf 14 september mogen topsporters uit het buitenland weer naar Nederland reizen, en vanaf 21 september mogen mensen uit het bedrijfsleven dat.

Er gelden wel strikte voorwaarden. Zo is de aangekondigde versoepeling alleen bedoeld voor reizigers die "een belangrijke bijdrage leveren" aan het bedrijfsleven en de Nederlandse topsport. De leefregels voor thuisquarantaine blijven van kracht.

De ?Nederlandse regering staat de uitzonderingen toe "vanwege de grote negatieve impact, het maatschappelijk en economisch belang en de lange duur van het inreisverbod". 

Sinds 18 maart geldt in Nederland een inreisverbod om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

Steven Van Gucht verdedigt code rood voor Spanje

Tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum heeft Steven Van Gucht van Sciensano de beslissing verdedigd om Spanje als rode zone in te kleuren. "Spanje telt het hoogste aantal coronabesmettingen binnen Europa met 263 per 100.000 inwoners in de laatste veertien dagen. Dat is bijna vijf keer zo hoog als in België."

Volgens Van Gucht krijgt de FOD Buitenlandse Zaken, die de lijsten van de kleurcodes publiceert, veel vragen binnen over de reden waarom sommige regio's rood worden ingekleurd. Niet-essentiële reizen naar gebieden met een rode kleurcode zijn verboden. Wie terugkeert uit een rode rode zone moet verplicht twee weken in quarantaine en een coronatest laten afnemen.

"In het bijzonder komen er heel veel vragen binnen over Spanje", zei Van Gucht. "Vele Belgen hebben er een buitenverblijf of gaan er graag overwinteren. We begrijpen dan ook dat dit voor veel mensen aankomt als een heel onaangename en harde beslissing."

Maar het is wel degelijk de juiste beslissing, die "niet lichtzinnig" werd genomen, benadrukte de viroloog. "In Madrid bedraagt de besmettingsgraad 470 per 100.000 inwoners. Dat is meer dan drie keer hoger dan in Brussel. En de trend is stijgend", luidde het. "Ook het aantal sterfgevallen per 100.000 inwoners is gestegen in Spanje. Momenteel ligt dat meer dan drie keer hoger dan in België."

We zien dit ook in heel wat andere Europese landen, waaronder bijvoorbeeld Frankrijk en Nederland

Van Gucht wees er ook op dat België lang niet het enige land is dat Spanje viseert. "Er zijn nog tien andere landen die vragen aan reizigers om in quarantaine te gaan bij terugkeer uit Spanje. Nog vier andere landen vragen een test vlak voor of na terugkeer uit Spanje. België staat hier dus niet alleen in."

Niet alleen in Spanje stijgen de besmettingen weer. "We zien dit ook in heel wat andere Europese landen, waaronder bijvoorbeeld Frankrijk en Nederland", aldus Van Gucht. "Begin augustus bevond België zich nog in de top vier van de landen met de hoogste besmettingsgraad. In de loop van augustus zijn we er gelukkig in geslaagd om de curve van de besmettingen af te platten dankzij de inspanningen van alle Belgen. Ondertussen bevinden we ons op plaats negen binnen de EU wat de besmettingsgraad betreft. We moeten bij deze vergelijking ook rekening houden met het feit dat België meer test dan de meeste andere Europese landen."

Meest gelezen