ONLINE_YES

Eet u binnenkort "Belgische" zalm? Noors bedrijf bouwt kwekerij in haven van Oostende

Het Noorse bedrijf Columbi Salmon investeert 150 miljoen euro in de bouw van een bovengrondse zalmkwekerij in de haven van Oostende. "Bovengrondse zalm", wat is dat? En wat komt dit bedrijf in Oostende doen? 

Columbi Salmon begint volgend jaar met de bouw van een bovengrondse zalmkwekerij in de haven van Oostende. Het bedrijf gaat zalm kweken in tanks die op het land staan. Vanaf 2023 wil het 15.000 ton Atlantische zalm kweken per jaar, meldt Belga. Zo wil het bedrijf de grootste kwekerij van Atlantische zalm aan land worden in Europa. 

Het bedrijf is opgericht door twee Noren die voor een Noorse bank, Nordea, de zalmsector analyseerden. De grootste investeerder is het bedrijf Refsnes Laks, een Noorse zalmkwekerij. 

Een Noorse zalmkwekerij in Oostende, waarom?

Ivar Refsnes, voorzitter van Refsnes Laks en operationeel directeur van Columbi Salmon, vertelt aan VRT NWS dat het bedrijf dicht bij de afzetmarkt wil produceren. De Benelux en Frankrijk zouden namelijk de grootste afzetmarkt voor Noorse zalm ter wereld zijn. 

"Drie dingen zijn belangrijk voor een zalmkwekerij: een grote oppervlakte, genoeg energie en genoeg water", aldus Refsnes. In Oostende zijn alle drie de voorwaarden aanwezig zegt hij. De vestiging zal in totaal 13,5 hectare in beslag nemen. 

Refsnes sprak ten slotte over de bedrijfsvriendelijke sfeer bij de haven van Oostende.  "Ze zijn vooral gevallen voor onze dienstverlening", vertelt de voorzitster van de haven Charlotte Verkeyn.  Ook de plaats en de nabijheid van het Ostend Science Park (OSP) vielen in de smaak. "Het zorgt ervoor dat er academici en doctorandi aanwezig zijn om hen daarin te begeleiden."

(Lees verder onder de foto)

Een zalmkwekerij op het land? Hoezo?

De zogenaamde 'land-based salmon farms' zijn kwekerijen die zalm kweken in tanks op het land in plaats van in kooien in de zee, zoals we gewoon zijn. 

"De laatste 10 jaar worden land-based salmon farms steeds populairder, maar ze zijn niet nieuw", zegt Patrick Sorgeloos, professor emeritus aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen van de UGent. Hij vertelt dat hij vroeger niet geloofde in de commerciële haalbaarheid van de techniek voor voedselproductie omdat het een enorm dure techniek is. "Maar de laatste jaren worden zulke kwekerijen overal ter wereld gebouwd." Onder andere om zalm te kweken dicht bij een bepaalde afzetmarkt. 

Ook Verkeyn vertelt dat het een moeilijke methode is. De techniek is echter meer geëvolueerd in de laatste jaren. "De tijd is gekomen om daarop in te zetten." 

Wij willen een leidende rol spelen in de duurzame kweek van zalm op het land

Ivar Refsnes

Daarnaast zorgt de techniek voor meer controle over de zalmkweek. Jaarlijks ontsnappen er honderdduizenden zalmen uit kooien. Dat is niet alleen slecht voor de portefeuille, het is ook slecht voor de overleving van wilde zalmen. Als die laatste paren met kweekzalmen kan de wilde zalm zijn natuurlijke kenmerken verliezen, bijvoorbeeld het instinct om te jagen op voedsel. 

Refsnes spreekt van een "nieuwe techniek" waar zij als bedrijf deel van willen uitmaken. "Wij willen een leidende rol spelen in de duurzame kweek van zalm op het land."

Wat betekent dit nu voor Oostende?

De zalmkwekerij zou 80 tot 100 nieuwe directe jobs moeten opleveren. "Maar daarnaast is er ook nog sprake van indirecte tewerkstellingsplaatsen", vertelt Verkeyn. "Dat is heel goed nieuws." 

Meest gelezen