Renovatie Zelems Klooster is door  coronacrisis flink opgeschoten : "Helemaal af is het nooit, maar dat mag ook niet"

De coronacrisis was voor Peter en Myriam Veekmans-Jamaers, de eigenaars van het Sint-Jansbergklooster in Zelem, het ideale moment om het klooster te renoveren. Naast een restaurant, willen ze er ook een unieke locatie van maken voor evenementen en privéfeesten. Het klooster heeft een lange geschiedenis en dat werd nog maar eens bevestigd door allerlei ontdekkingen tijdens de renovatie.

Het Sint-Jansbergklooster in Zelem kreeg tijdens de lockdown een flinke opknapbeurt. De eigenaars, Myriam en Peter Veekmans-Jamaers,  ontdekten tijdens de renovatie enkele bijzonderheden. Zo legden ze muurschilderingen in olieverf bloot uit de tijd na de Franse revolutie. "Later hebben de nonnen alles wit geverfd", weet Myriam. "Zelfs de spiegels werden wit overschilderd, om ijdelheid tegen te gaan." 

Nu is het klooster in handen van Myriam en Peter Veekmans-Jamaers. Ze ontvangen iedere zondag gasten in hun restaurant. De grote feestzaal en de kleinere vertrekken kunnen afgehuurd worden voor evenementen of privéfeesten. Toch is het complex nog lang niet klaar. Er zijn nog de zolders die omgebouwd kunnen worden tot slaapkamer. En ook in de wijnkelder ziet Myriam veel mogelijkheden. 

Er zijn nog veel mooie plekken in het klooster waar nog vanalles mee gedaan kan worden

Myriam Jamaers, eigenaar Sint-Jansbergklooster

Het oudste plekje in het klooster is de kapel. Die is 700 jaar oud en is dringend aan renovatie toe. "Ze moet gefixeerd worden", vindt Myriam," zodat ze niet verder veroudert. Maar je mag ook wel zien dat ze al veel heeft meegemaakt." De restauratie gebeurt in samenwerking met erfgoed. "We willen erover waken dat de geschiedenis geen oneer wordt aangedaan", zegt Myriam nog. Dat er voorlopig geen einde in zicht is, vindt Myriam prima. Het liefst zou ze willen dat ze eindeloos kon renoveren. 

Meest gelezen