Andrew Brookes AB Still Ltd

Online fraude piekt: nu al evenveel meldingen als in 2019

Er zijn al 24.000 meldingen van online fraude gemeld bij het meldpunt van de Federale Overheidsdienst Economie. Dat is evenveel als in heel 2019, toen er ook al een stijging met 50 procent plaatsvond ten opzichte van het jaar ervoor. Vandaag start een informatiecampagne van de FOD Economie en federaal minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V): "Trap niet in de val".  

Corona heeft ervoor gezorgd dat online fraude is geëxplodeerd. We doen steeds meer online: thuis werken, pakketjes bestellen, enzovoort. Ook online frauders maken hier gretig gebruik van.   

En dit op alle soorten platformen. Waar fraudeurs vroeger vooral gebruik maakten van e-mail, is dat nu verschoven naar sociale media zoals Whatsapp, sms en Facebook. "Men is heel creatief en heel direct, waardoor mensen vaker vertrouwen hebben in de afzender van het bericht", zegt Muylle in "De Inspecteur" op Radio 2. "Dan is men geneigd om daarop in te gaan". 

Als het te mooi is om waar te zijn, denk dan eerst even na

Minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V)

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" met daarin de anonieme getuigenis van een gedupeerde vrouw (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Trap niet in de val"

Vandaag start een informatiecampagne van de FOD Economie en minister Muylle om mensen te waarschuwen voor online fraude, "Trap niet in de val". 

Muylle waarschuwt om altijd te controleren welke sites betrouwbaar zijn en welke niet. Zo raadt ze aan om na te gaan of er al reviews over websites geschreven zijn. Daarnaast waarschuwt ze ook om nooit financiële gegevens door te sturen. En volgens haar de allerbelangrijkste: "Als het te mooi is om waar te zijn, denk dan eerst even na."

Als je zelf slachtoffer bent van online fraude kan je dit melden op de website www.meldpunt.belgie.be

Verdachte websites en berichten kan je doorsturen naar verdacht@safeonweb.be

Meest gelezen