Videospeler inladen...

Een verborgen parel in Brugge: kijk binnen in het vroegere bisschoppelijk paleis waar William en Kate sliepen

Kate Middleton, bisschop Jan Baptist de Castillion en gouverneur Carl Decaluwé hebben één link: een gebouw in het hartje van Brugge. Vroeger een bisschoppelijk paleis, vandaag het gouverneurshuis aan de Burg. Na 7 jaar restauratie en renovatie schittert deze parel weer volop.

Van bisschop tot gouverneur

Het gebouw dat we vandaag kennen als het gouverneurshuis, is in de loop van de jaren verschillende keren verbouwd. Een eerste belangrijke periode is de tijd van de bisschoppen. Brugge was in 1559 een bisdom geworden en de opeenvolgende bisschoppen pakten het gebouw aan. Ooit zag het er barok uit, maar later, in de 18e eeuw, bouwde men liever strakker, in de stijl van het Franse classicisme. Maar in 1794 was het verhaal van de bisschoppen in het gebouw voorbij.

Tijdens de Franse periode (tot 1815) huisden 4 prefecten in het gebouw en er volgde andermaal een verbouwing, ditmaal in de empirestijl. Tussen 1815 en 1830 waren de Nederlanders aan zet: in het gebouw kwam toen de Nederlandse gouverneur wonen. En na de onafhankelijkheid werd het gebouw, tot vandaag, de ambtswoning van de gouverneur van West-Vlaanderen. En ook in die periode is het gebouw verbouwd en gerenoveerd.

Van Napoleon tot Queen Elizabeth II

Mooie gebouwen zijn natuurlijk uiterst geschikt om hoge gasten te ontvangen, en dat is in het geval van het gouverneurshuis in Brugge niet anders. En ook toen er nog bisschoppen of prefecten woonden, was het huis zelf een troef waarmee je aardig wat schoon volk kon lokken. In de video hieronder geeft gouverneur Decaluwé een indrukwekkende opsomming:

Videospeler inladen...

Van federaal naar Vlaams eigendom: de grote opknapbeurt

Hoge gasten ontvangen is natuurlijk nét zo aangenaam als het gebouw piekfijn in orde is. Tot een jaar of acht geleden was daar een probleem: de residentie was federaal eigendom, maar ze zou overgaan in Vlaamse handen. Gevolg: de laatste jaren voor de overdracht was het federale niveau niet happig om iets te doen, terwijl het Vlaamse niveau nog niets mocht doen. En dan gebeurt er ... niets.

Zeven jaar geleden, toen het gebouw Vlaams eigendom was geworden, begon de renovatietrein te rijden. Gouverneur Decaluwé spreekt van 3 pijlers: inkomsten via de verhuur als filmlocatie (onder andere om schilderijen mee te restaureren), meubelrestauratie door het VTI van Brugge (in het kader van eindwerken op school) en geld van de Vlaamse overheid (die het gebouw kort daarvoor in eigendom had gekregen). Meer uitleg in de video hieronder.

Videospeler inladen...

Een koninklijk bed voor prins William en Kate Middleton

Hoge gasten die uit het buitenland komen en toch in de residentie op bezoek zijn, kunnen er ook overnachten. Op de bovenverdieping zijn enkele logeerkamers ingericht en ééntje ervan heet 'de koninklijke suite', ingericht met meubelen uit het Eerste Franse Keizerrijk (1804-1815). In juli 2017 hebben prins William en Kate Middleton hier de nacht doorgebracht. Ook voor de gouverneur was hun aanwezigheid bijzonder. Bekijk de video hieronder.

Videospeler inladen...

Zelf eens binnengluren?

De residentie van de gouverneur van West-Vlaanderen is een verborgen parel, maar dat betekent niet dat er helemaal geen bezoek mogelijk is. Het is uiteraard een gebouw dat in gebruik is. Er zijn ook kantoren, er wordt vaak vergaderd en gedineerd, dus zomaar binnenlopen is geen optie. Op donderdag zijn er in normale omstandigheden rondleidingen voor groepen, maar in coronatijden ligt dat allemaal wat moeilijk nu. Op een andere manier binnenkijken kan wel via een nieuw boek, dat geschreven is naar aanleiding van het einde van de renovatiewerken. 'Het Gouverneurshuis' van Björn Crul en Roeland Van Den Driessche is uitgegeven bij Lannoo. De foto's in het boek zijn van Jan Verlinde.

In de video hieronder krijgt u nog een virtuele tour door het gebouw:

Videospeler inladen...

Meest gelezen