Pixabay

Oost-Vlaanderen zoekt voedselrijke velden waar kleine zwanen tussenstop kunnen maken tijdens trektocht naar het zuiden

De provincie Oost-Vlaanderen wil deze winter 20 tot 30 hectare aan voedselrijke velden voorzien voor de komst van kleine zwanen en andere vogels die een tussenstop maken tijdens hun trektocht naar het zuiden. Ze zoeken voornamelijk velden waar suikerbiet geoogst werd. “Suikerbiet is erg voedzaam”, klinkt het. 

“We zijn op zoek naar landbouwers die de resten van hun teelten nog willen laten liggen op hun velden”, legt gedeputeerde Leentje Grillaert uit. “Op die manier geven ze de kleine zwaan de mogelijkheid om even bij te komen van de lange tocht van de toendra naar het zuiden.”

Extra inkomen

“Er zijn ook voordelen voor de landbouwer die zijn of haar veld afstaat", gaat Grillaert verder. "We geven zo landbouwers de kans om extra inkomen te vergaren. Omdat ze de resten van hun teelt laten liggen, kunnen ze hun wintergewassen nog niet meteen inzaaien en dat zorgt voor tijdverlies. Ze krijgen daarvoor dus een extra inkomen in de plaats. Bovendien zorgt dit initiatief er ook voor dat de dieren niet naar andere gewassen gaan die wel al ingezaaid zijn. Het is dus een win-winsituatie. We willen ervoor zorgen dat de dieren aan voldoende bevoorrading komen, maar we willen ook dat de boeren extra inkomsten kunnen genereren.”

Poldergebied

Maar hoe weten ze dan zeker dat de zwanen hun tussenstop net op die velden zullen houden? “Daar is natuurlijk onderzoek naar gedaan. Er zijn een aantal gebieden waarvan we weten dat de kleine zwaan daar elk jaar halt houdt”, legt Grillaert verder uit. “De velden die we zoeken moeten dus ook wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet het poldergebied zijn en zoeken we een aaneengesloten gebied.” Het is niet het eerste jaar dat de provincie op zoek gaat naar landbouwers die de overschot van hun teelt nog even willen laten liggen. “De voorgaande jaren hebben we telkens voldoende hectare gevonden, we gaan er dus vanuit dat dat dit jaar ook zal lukken.”

Meest gelezen