Topman van failliet Optima Jeroen Piqueur in uitzonderlijk interview: "Ik wil niet dat de feiten verjaren"

Jeroen Piqueur, de topman achter de failliete Optima Bank, wil niet dat het onderzoek naar de val van de bank verjaart. "Laat het proces maar komen", klinkt het in een gesprek met "Terzake". "Ik wil mij kunnen verdedigen en vermijden dat ik als een schurk door het leven moet die is kunnen ontsnappen door verjaring."

De Gentse financieel planner Optima belegde het geld van rijke klanten onder meer in Luxemburgse levensverzekeringen en in vastgoed. In 2011 nam Optima Ethias Bank over, maar dat werd geen succesverhaal. De Nationale Bank, die toezicht houdt op de sector, stuurde verschillende waarschuwingssignalen uit en trok in 2016 de vergunning van Optima Bank in. Dat leidde uiteindelijk tot het faillissement. 

Al snel kwam Piqueur, die goeie contacten met een aantal politici onderhield, in het vizier omdat hij zich volgens de Nationale Bank persoonlijk verrijkt zou hebben door geld weg te halen bij Optima Bank. Een parlementaire onderzoekscommissie wees hem in haar conclusies met de vinger.

"Geen schurk"

Er lopen momenteel ook twee gerechtelijke onderzoeken. Eén naar mogelijke witwaspraktijken bij Optima, in de periode voor de bankactiviteiten. Daarnaast is er een onderzoek naar mogelijke strafrechtelijke inbreuken rondom het faillissement van Optima Bank.

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

De ex-topman trekt nu in een uitzonderlijk interview aan de alarmbel. Ruim vier jaar na de val van Optima wil hij niet dat de zaak hetzelfde lot beschoren is als een resem andere grote financiële dossiers in ons land. 

Mijn levensstijl was misschien on-Vlaams. Dat is geen misdrijf

Jeroen Piqueur, ex-topman van het failliete Optima Bank

Vorige week bleek nog dat het gerechtelijk onderzoek naar de ondergang van de Fortis-groep en Fortisbank verjaard is. "Het onderzoek deint maar uit. Ik wil mij kunnen verdedigen en vermijden dat ik als een schurk door het leven moet die is kunnen ontsnappen door verjaring", zegt Piqueur:

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

In de nasleep van de val werden veel vragen gesteld bij de luxueuze levensstijl van Piqueur en zijn nauwe banden met de politiek. "Dat waren nooit ontoelaatbare contacten", verdedigt hij zich. "En mijn levensstijl was misschien on-Vlaams. Dat is geen misdrijf."

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Jeroen Piqueur in "Terzake" en lees verder onder het videofragment: 

Videospeler inladen...

"Dit kan inderdaad nog een tijd duren", beaamt professor fiscaal recht Michel Maus (VUB) in "Terzake". "De woorden van minister van Justitie Koen Geens in "De afspraak" zijn niet zeer bemoedigend op dat vlak. Daar werd eigenlijk toegegeven dat in grote financiële dossiers de middelen er bij Justitie niet zijn om dat treffelijk en op en redelijke termijn af te handelen. Ik vrees dat we in het Optima-verhaal een beetje dezelfde weg op gaan."

Maus wijst op de mogelijkheid die een onderzoeksrechter heeft om tussentijds inzage te verlenen. "Men heeft dat niet voor niets ingevoerd in onderzoeken die zeer lang duren en waarbij iedereen op zijn honger blijft zitten."

Bekijk hieronder het gesprek met Michel Maus in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen