Een incastern

Planckendael nog steeds op zoek naar exotische vogels die ontsnapten: "Als het vriest, kunnen ze winter niet overleven"  

Dierenpark Planckendael in Muizen, bij Mechelen, is nog steeds op zoek naar 22 tropische vogels die na een zware storm in februari uit hun volière zijn kunnen ontsnappen. De tijd dringt, vertelt bioloog en vogelcurator Marleen Huyghe. “Met de winter op komst wordt het moeilijker om te kunnen overleven, alles zal afhangen van het weer en of het vriest.”

In totaal ontsnapten er tijdens de storm in februari 45 vogels, een deel is ondertussen al teruggevonden. Planckendael is nog op zoek naar verschillende vogels. “Er zijn nog incasternen die we missen, maar daar krijgen we weinig of geen meldingen meer van binnen. Dus we denken dat ze niet meer leven. We zijn ook nog op zoek naar rode ibissen, brilibissen en de Mexicaanse stelkluut”, zegt Marleen Huyghe. De tijd dringt ook, want het zijn exotische vogels die in ons klimaat normaal niet voorkomen. “Of ze kunnen overleven zal afhangen van het weer. Als het een heel koude winter is, dan vinden ze geen voeding. En als het gaat vriezen, wordt het helemaal moeilijk voor de vogels. Zo gaan ze uitgeput geraken.”

Als het een heel koude winter is, dan vinden ze geen voeding. En als het gaat vriezen, wordt het helemaal moeilijk voor de vogels. Zo gaan ze uitgeput geraken.

Marleen Huyghe, biologe en vogelcurator Planckendael

De afgelopen maanden kwamen er al heel wat oproepen binnen van mensen die onze vogels gespot hebben, vertelt Huyghe. “Maar het vangen van deze vogels is niet makkelijk. Zo probeer je best zelf de vogel te vangen als die in je tuin of aan je raam zit. Dat doe je door een handdoek over de vogel te gooien en hem dan in een doos te steken. Daarna kunnen wij de vogel komen halen. Dat hebben we ook gedaan met incasternen die aan de luchthaven van Zaventem zaten.”

Vogels vangen is zeer tijdsintensief

De vogels herkennen en vangen is dus een hele opgave. “De vogels vinden op dit moment nog heel wat voeding en ze zijn zeer mobiel. Af en toe worden ze wel nog gespot. Zo worden rode ibissen in Wintam, bij Bornem, altijd gezien op dezelfde plaats. Maar ze vangen blijft moeilijk en is een tijdsintensief proces. Eerst beginnen we de vogels te voederen en als ze van de voeding eten kunnen we een klapnet plaatsen. Zodra de vogel daar in zit kunnen we hem vangen”, zegt Huyghe. Ook hoopt Huyghe dat verzwakte vogels misschien binnengebracht worden bij vogelopvangcentra. “We hopen op deze manier toch nog onze vermiste vogels terug te krijgen.”

Meldpunt "Gespot"

Als je denkt een exotische vogel te zien, dan kan je dat nog steeds melden via mail bij het meldpunt gespot@planckendael.be. Ook kan je een foto toevoegen. “Zo kunnen we kijken of het een vogel van ons is en of we hem kunnen vangen. Tot nu toe hebben we al veel mailtjes gekregen en zijn we al ongelofelijk geholpen door de mensen die ons verwittigd hebben”, aldus Huyghe.

Meest gelezen