Belga

Vijf politiepaarden gaan met pensioen: federale politie zoekt opvanggezinnen

De federale politie te paard in Brussel is op zoek naar een nieuwe thuis voor vijf politiepaarden op rust. Swing, Relfe, Withby, Der Loewe en King II gaan na jarenlange dienst met pensioen. Wie één van de paarden een rustige oude dag wil bezorgen, kan contact opnemen met de politie.

"Deze paarden zijn op leeftijd of ondervinden onomkeerbare fysieke lasten, ze kunnen bijgevolg niet meer bereden worden", klinkt het in een oproep van de Federale Politie te paard. De meest voorkomende reden om een politiepaard met pensioen te sturen is artritis of een ernstige vorm van manken. Dat komt onder andere omdat de paarden vaak in het straatbeeld - en dus op een harde ondergrond - worden ingezet. "Er staat niet echt een pensioenleeftijd op de paarden, maar gemiddeld kunnen ze tussen de 18 en 21 jaar in dienst blijven", vertelt de opleidingsverantwoordelijke in de kazerne van Etterbeek vandaag in Het Nieuwsblad. Zolang hun gezondheid het toelaat blijven ze aan de slag, maar de politie neemt nu dus van vijf paarden afscheid.

Strenge voorwaarden

De politie is nu op zoek naar opvanggezinnen die hun dieren een mooie oude dag willen bezorgen. Mensen die graag een politiepaard thuis willen opvangen, moeten wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet je zorgen voor een stevige omheining, een box van minstens negen vierkante meter groot en een weide van minstens een halve hectare groot. Marie-Josée Vanderperren baat in het Lindenhof in Neerijse al 32 jaar een pension uit voor paarden op rust. "Een halve hectare is te weinig plaats voor zo'n dier. Je moet per paard minstens één hectare weide kunnen voorzien, maar wie heeft tegenwoordig nog zo'n groot stuk grond?" vraagt ze zich af. "Die politiepaarden zijn dieren die iedere dag geborsteld en goed verzorgd zijn geweest. Je mag die dieren niet zomaar achterlaten en ergens op een weide zetten. Dat contact en een goede verzorging blijven belangrijk. Ofwel doe je het goed ofwel laat je het beter inslapen. Hoe cru dat ook klinkt", vindt Vanderperren.

Niet meer naar slachthuis

Tot 1991 werden paarden van de toenmalige rijkswacht die op rust werden gestuurd naar het slachthuis gebracht. Daar kwam destijds veel kritiek op van verschillende dierenrechtenorganisaties. Sindsdien zijn de regels veranderd en gaat de politie op zoek naar een nieuwe thuis voor de hoevige collega's. Voor politiepaarden die met pensioen gaan, wordt sindsdien opgevang gezocht bij de ruiter van de politie zelf, een centrum voor hippotherapie, een dierenorganisatie of een particulier.

"Veel mensen onderschatten de verzorging die een paard nodig heeft", vindt Vanderperren. Zeker wanneer de dieren al wat ouder zijn of met hun gezondheid sukkelen. "Een paard is geen speelgoed. Mensen vinden het fijn om zo'n dier in de buurt te hebben staan, maar kijken er daarna soms nog amper naar om. Met vakantie gaan, is niet meer zo evident. Eigenlijk moet je 365 dagen per jaar thuis blijven. Mensen die hun paard graag zien, moeten daar iets voor over hebben."

Alle info over de gezochte opvangplaatsen voor de politiepaarden vind je op de website van de Federale Politie.

Meest gelezen