Koning geeft preformateurs meer tijd: eindverslag op 21 september, deadline voor nieuwe regering ligt nu op 1 oktober 

Preformateurs Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) leggen op 21 september het eindverslag van hun missie voor aan koning Filip. Dat meldt het Paleis na een telefonisch onderhoud tussen de vorst en de preformateurs. "De partijen streven ernaar om de nieuwe regering te installeren tegen 1 oktober", laten Lachaert en Rousseau weten.

Een formateur voor een Vivaldi-regering met socialisten, liberalen, groenen en CD&V is er dan toch nog niet. Door de coronabesmetting van Egbert Lachaert heeft zijn preformatieopdracht, die hij samen met Conner Rousseau (SP.A) trekt, vertraging opgelopen. Net voordien was er ook het misverstand tussen de preformateurs en CD&V-voorzitter Joachim Coens, waardoor de agenda al eens overhoop was gehaald.

Normaal was het de bedoeling dat Lachaert en Rousseau koning Filip vandaag de naam van die formateur konden voorleggen, zodat de formatie in een definitieve plooi kon vallen. 17 september gold de voorbije weken als deadline voor de vorming van die nieuwe regering.

Minder efficiënt

Dat zal het dus niet worden:  pas op 18 september is er voor het eerst weer een fysieke vergadering mogelijk. Volgens de onderhandelaars zijn videovergaderingen minder efficiënt om de moeilijke formatieknopen door te hakken.

De koning heeft de preformateurs daarom respijt gegeven tot 21 september: op die dag verwacht hij hun eindverslag en kan er wellicht een formateur naar voren worden geschoven. "De partijen streven ernaar om de nieuwe regering te installeren tegen 1 oktober", melden Lachaert en Rousseau in een persbericht.

Meest gelezen