Royals op zondag: Camilla tussen de coronaspeurhonden en Eloise van Oranje ligt rokend in "elke Albert Heijn"

Influencer zijn heeft ook een keerzijde. Dat beseft Eloise van Oranje nu. Kroonprinses Leonor keert terug naar school in Madrid, maar de vreugde is van erg korte duur. Camilla ziet coronaspeurhonden aan het werk. En prins Sverre Magnus treedt toe tot de lutherse kerk zonder zijn Nederlandse meter Máxima. Elke zondag varen we in het kielzog van royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws uit koninklijke kringen:

Dat sigaretje in Amsterdam

De Nederlandse gravin Eloise, de 18-jarige dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien, stak eind vorige maand een sigaret op en belandde onverwachts op de cover van het tijdschrift Weekend. Ronkende titel: "Eloise geniet van het studentenleven".  De Nederlandse pers hoeft inderdaad in theorie enkel rekening te houden met een mediacode, maar Constantijn liet weten dat zijn dochter recht heeft op privacy en dat de foto in zijn ogen "geen nieuwswaarde" heeft.

Ik ben een beetje alerter. Ik vind het heel raar om herkend te worden. Wat is er zo bijzonder aan mij?

Eloise van Oranje

Eloise van Oranje vat hogere studies aan in Amsterdam waar ze een studentenkamer heeft en vond de manier waarop de foto tot stand kwam eerder "oncomfortabel". Ze was zich niet bewust van de fotograaf en stond rokend vrienden op te wachten. Het was haar vader ook die haar er attent op maakte dat ze op een voorpagina prijkte. 

In een bijna halfuur durend interview met influencer Robbert Rodenburg op YouTube geeft Eloise toe dat ze een "beetje alerter" is geworden. "Ik word in Amsterdam veel meer herkend dan in Den Haag. Omdat dit een grotere stad is, maar ook door wat er gebeurd is. En omdat ik nu in elke Albert Heijn lig. (...) Ik vind het heel raar om herkend te worden. Wat is er zo bijzonder aan mij? Ik weet wel wat me iets anders maakt. Maar ik zie mezelf niet als celebrity of beroemdheid."

BEKIJK hier het volledige interview:

Eloise heeft een openbaar Instagramaccount - als enige lid van de Nederlandse koninklijke familie - met een slordige 178.000 volgers. En die openheid over haar privéleven maakt haar makkelijker herkenbaar én wekt extra interesse op bij bepaalde media. 

Terug naar school

De Spaanse kroonprinses Leonor (14) is afgelopen woensdag aan het nieuwe schooljaar begonnen. Ze werd deze keer niet afgezet door haar beide ouders, koning Felipe en koningin Letizia. Door de coronamaatregelen mag slechts één ouder zijn kinderen droppen aan de schoolpoort. Het was Felipe die met Leonor 's ochtends op pad ging. Ze kregen het gezelschap in de auto van Sofía, de jongere zus van Leonor. De koning zat zelf achter het stuur van de wagen en droeg net als de kinderen een chirurgisch (wegwerp)masker.

In Spanje moeten leerlingen vanaf 6 jaar gezichtsbescherming dragen in de klas. Toen Leonor de Santa María de los Rosales-privéschool in Madrid naar binnen ging, werd haar temperatuur gemeten om eventueel koorts (een COVID-19-symptoom) op te sporen. Het was voor het eerst in zes maanden dat de kroonprinses opnieuw fysiek naar school kon.

Leonor (met vlecht) komt in schooluniform aan.
2020 GC Images

Heel wat openbare scholen in Madrid kiezen er in deze coronacrisis nog voor om halftijds onderwijs op afstand aan te bieden, maar Santa María de los Rosales niet. Voor Leonor is de vreugde echter van erg korte duur geweest: vanaf morgen moet ze al in quarantaine blijven wegens een besmette leerling in de klas.

Ook de Monegaskische tweeling prinses Gabriella en kroonprins Jacques vonden deze week hun weg naar school. Het hof deelde een kiekje op sociale media. De dochter en zoon van prins Albert en prinses Charlène volgen les in de openbare school Stella, in de zakenwijk La Condamine aan de haven van Monaco.

Op de foto lijkt Gabriella aan de oren van broerlief te friemelen, of is ze zijn haren aan het goed leggen? Aangezien de prins en prinses pas in december 6 jaar worden, zijn ze niet verplicht een mondmasker te dragen. 

Camilla tussen zweetstalen en speurhonden

Camilla, de hertogin van Cornwall en vrouw van de Britse prins Charles, heeft een trainingscentrum voor "coronahonden" bezocht. Camilla is beschermvrouwe van de organisatie Medical Detection Dogs die honden opleidt om ziektes en aandoeningen als kanker of epilepsie letterlijk te ruiken of op te sporen. 

Medical Detection Dogs probeert nu ook honden op te leiden om het coronavirus te herkennen aan de hand van zweetstaaltjes van positief geteste patiënten. Het gaat dan om bijvoorbeeld T-shirts of sokken van besmette personen.

AFP

Camilla woonde een training bij en deed een oproep om extra stalen op te sturen. Want "dit kan wel eens een keerpunt worden voor ons land en de wereld", zei ze over het initiatief. Verwacht wordt dat de honden tegen Kerstmis aan de slag kunnen in luchthavens of sportstadions. 

BEKIJK hier hoe Bea-de-hond vlotjes de persoon met specifieke coronageur (de vrouw in het zwart gekleed) uit een fictieve wachtrij haalt:

Ook in ons land worden honden, in samenwerking met de universiteiten van Gent en Luik, opgeleid tot coronaspeurhonden. Lees er hier alles over, en hoe de risico's op besmetting verwaarloosbaar zijn voor de honden zelf.

Camilla droeg - verrassend genoeg - bij aankomst voor de eerste keer een gelaatsscherm of face shield in plaats van een stoffen mondneusmasker. De hertogin vindt een doorzichtig scherm makkelijker om te communiceren, omdat je haar kan zien praten en lachen. 

©2020 Pool / i-Images

Dat bevestigt ook VRT-logopediste Bernadette Timmermans. "Als je een face shield gebruikt, zien we gelaatsuitdrukking en lip- en mondbewegingen. Het scherm zorgt ervoor dat je jezelf beter (luider) hoort, waardoor je niet de neiging hebt om zelf luider te praten. Maar de transmissie van je eigen stemklank is minder goed, zeker als je tot een grote groep moet praten. Een face shield is dus nuttig in kleine groepen", zegt Timmermans op de site van VRT.

Naast de voordelen heeft een gelaatsscherm (naargelang de vorm en lengte) echter ook een nadeel door de openingen aan de zijkanten en onderaan. Virusdeeltjes zouden toch tot bij de mond, neus en ogen kunnen raken. In de zorgsector worden mondmaskers en gelaatsschermen vaak gecombineerd.

Feest(je) in Noorwegen voor Sverre Magnus

In Noorwegen heeft prins Sverre Magnus (14) zijn confirmatie of geloofsbelijdenis achter de rug. Hij is nu lid van de lutherse kerk. Sverre Magnus is de zoon van kroonprins Haakon en prinses Mette-Marit.

De confirmatie gebeurde - door corona - in beperkte kring. Slechts 16 genodigden waren in de kerk van Asker toegestaan, onder hen zijn ouders, zus Ingrid Alexandra, zijn halfbroer Marius met vriendin Juliane Snekkestad, grootouders koning Harald en koningin Sonja, en zijn Noorse peetouders Espen Höiby, Björn Stensland en Marianne Gjellestad. De Nederlandse koningin Máxima, zijn andere doopmeter, was ook welkom maar zakte met de reisbeperkingen (met verplichte quarantaine) niet af.  

(scroll voort onder de foto's)

Sverre Magnus tijdens de ceremonie in de kerk van Asker.
Nieuwe officiële foto van het kroonprinselijke gezin met de prinsessen in traditionele klederdracht en de mannen in maatpak.

De confirmatie gaat in Noorwegen normaal gepaard met een groot feest met veel koninklijke gasten. Sverre Magnus moest het stellen met een etentje thuis, maar kon wel rekenen op een heleboel  -zo bleek sportieve - geschenken. Van het Noorse parlement kreeg de prins een kano met reddingsvest, het hooggerechtshof koos voor een surfplank en de provinciegouverneurs gaven een slaapzak en -mat. Welke cadeaus de prins kreeg van familie en vrienden werd niet bekendgemaakt.

Meest gelezen