Slimme pleister helpt coronapatiënten thuis revalideren in plaats van in het ziekenhuis

De Antwerpse startup Byteflies helpt verschillende ziekenhuizen om patiënten met corona thuis te monitoren. "Met onze 'CovidCare@Home’ kit kunnen mensen zelf hun temperatuur, hartslag, ademhaling en zuurstofsaturatie doorgeven. Het kan de druk op de ziekenhuizen verlichten", zegt de CEO van Byteflies Hans Danneels op Radio 2 Antwerpen.

De coronacrisis was zeer zwaar voor het ziekenhuispersoneel, vertelt Hans Danneels. “Het ziekenhuispersoneel heeft de grote overrompeling zeer goed opgevangen, maar hebben zware opofferingen moeten doen om die grote hoeveelheid patiënten te kunnen verzorgen. Nu gaan wij de ziekenhuizen helpen om patiënten van thuis uit te kunnen opvolgen. Wat we doen is een thuisoplossing geven zodat ziekenhuizen patiënten sneller uit het ziekenhuis kunnen ontslagen, maar wel nog grondig kunnen opvolgen.”

In de box zit een thermometer en een zuurstofsaturatiemeter en via een applicatie kan je de dagelijkse metingen doorgeven aan het ziekenhuis. En zo volgen het zorgpersoneel en de artsen de genezing verder op

Hans Danneels, CEO van Byteflies

Thuis zal de opvolging heel gelijkaardig zijn als in het ziekenhuis. De patiënt krijgt een ‘CovidCare@Home’ box mee naar huis. “Een paar keer per dag worden bepaalde parameters gemeten. Zoals je temperatuur, hartslag, ademhaling en zuurstofsaturatie. Dat zijn vier parameters die zeer belangrijk zijn bij corona. In de box zit een thermometer en een zuurstofsaturatiemeter en via een applicatie kan je de dagelijkse metingen doorgeven aan het ziekenhuis. En zo volgen het zorgpersoneel en de artsen de genezing verder op”, aldus Danneels.

Slimme pleister

Byteflies is een expert in draagbare sensoren in de gezondheidszorg. Ze helpen bijvoorbeeld mensen met slaapaandoeningen en epilepsie. Ook zijn ze een pleister aan het testen om coronapatiënten te helpen. “We willen een slimme pleister aanbieden die coronapatiënten op de borst dragen. Zo kunnen we het systeem verder automatiseren want de pleister meet zelf de verschillende parameters en registreert ze. We hopen de pleister vanaf oktober in de praktijk te brengen. Maar om zeker klaar te staan voor een tweede golf hebben we parallel daarmee ook deze box ontwikkeld”, vertelt Danneels.

De pleister zal gratis zijn voor coronapatiënten. “Vijf ziekenhuizen werken daar nu aan mee, maar we gaan uitbreiden naar tien. Wij werken al vijf jaar rond draagbare sensoren, maar corona is een acuut probleem dat op korte termijn een oplossing nodig heeft. Wij hebben daarom met een paar partners en ziekenhuizen de handen in elkaar geslagen om dit gratis aan te bieden”, zegt Danneels.

Foto: Byteflies

Meest gelezen