Stewards moeten fans in toom houden tijdens voetbalmatch: "Blijven zitten bij een doelpunt is de boodschap"

De stewards staan voor een enorme uitdaging, want vanaf vanavond mogen er weer supporters binnen in de voetbalstadions. Het is de bedoeling dat de stewards de voetballiefhebbers wijzen op de coronamaatregelen. "Blijven zitten is verplicht", zegt John Martin. Hij is verantwoordelijk voor de veiligheid in het stadion van KV Kortrijk.

Vanaf vanavond kunnen voetballiefhebbers weer naar het voetbal gaan kijken. Maar dat zal wel al zittend moeten gebeuren. Er zijn geen staanplaatsen voorzien in de stadions, omdat de afstand niet bewaard kan worden op die manier. "Hopelijk zal ik op mijn stoeltje kunnen blijven zitten ", zegt KVK-supporter Nigel Christiaens. "Ik ga echt de knop moeten omdraaien."

"En toch zal het moeten", zegt John Martin van KV Kortrijk. "Zondag ga ik alle stewards aansturen. Hun taak is om de supporters in de juiste richting te doen wandelen. Op die manier kunnen ze elkaar niet kruisen. Vroeger hadden we maar 1 ingang bij KV Kortrijk, nu hebben we er 6. Al die poorten moeten dus bemand worden met stewards. Zij hebben zondag echt een sturende, begeleidende functie."

"Blijven zitten? Onmogelijk!"

John Martin is zelf een groot voetballiefhebber. "Ik ben ervan overtuigd dat heel wat supporters niet zullen blijven zitten als hun ploeg een doelpunt scoort", zegt hij. "Het is wel de bedoeling, maar eigenlijk is dat bijna onmogelijk. Mijn stewards zullen dan wel een teken doen met beide armen om weer te gaan zitten. Meer gaan we ook niet doen. Het is dus niet de bedoeling om de supporters te gaan straffen. Ze zijn al lang genoeg gestraft geweest."

"De supporters mogen niet van hun zitplaats weg lopen. Daar zullen we wel streng op toezien. Het is dus niet de bedoeling om je vrienden, die wat verderop zitten, te gaan begroeten of te knuffelen bij een doelpunt. Dan zullen onze stewards moeten ingrijpen."

Meest gelezen