Radio 2

Tekort aan grondwater leidt tot scheuren en barsten in muren en gevels Linter

Inwoners van de Getestraat in Linter klagen over scheuren en barsten in hun huis. Boosdoener zou het tekort aan grondwater zijn. Een oplossing is er niet meteen, want de overheid en de verzekeringsmaatschappijen erkennen het probleem niet.

Verschillende inwoners van de Getestraat in Linter trekken aan de alarmbel. De laatste jaren vertonen hun woningen barsten en scheuren. De problemen begonnen zo'n twee jaar geleden, zeggen inwoners Luk Lambeets en buurvrouw Marleen Morren. "We kwamen toen thuis van vakantie en konden plots de deur niet meer openen", vertelt Marleen. "Daarna zijn stilletjesaan de barsten en scheuren gekomen in de slaapkamers, living, ... Volgens een stabiliteitsingenieur moest ik mij geen zorgen maken. Maar nu, twee jaar later, sta ik voor drastische ingrepen, als ik niet wil dat mijn huis volledig vernield wordt."  

Verdroging

De oorzaak van de scheuren en barsten zou het tekort aan grondwater zijn door de aanhoudende droogte. "We zitten hier met een serieuze verdroging van de bodem", legt bewoner Luk Lambeets uit. "De laatste jaren zijn de grondwaterstanden drastisch gedaald en dat heeft voor een verdroging van de grond gezorgd. Dat heeft enerzijds te maken met de diepe legale en illegale grondwaterputten, en anderzijds met de verandering van het klimaat. We zullen ervoor moeten zorgen dat de grondwaterstanden weer normaliseren."

Wordt niet erkend als natuurramp, maar als er niet wordt ingegrepen, dan is mijn huis binnenkort een ramp

Marleen Moreen, inwoner Linter

Een oplossing lijkt er niet meteen te komen, want de overheid en de verzekeringsmaatschappijen erkennen het probleem niet. "Ik woon hier al 30 jaar en betaal al die jaren een serieuze brandverzekering", zegt Marleen. "Nu ik problemen heb, word ik door de verzekering met mijn rug tegen de muur gezet. Ik krijg te horen dat dit een natuurprobleem is dat niet erkend wordt door de verzekering, noch door de overheid als natuurramp. Helaas, als hier niet wordt ingegrepen, dan wordt dat een ramp."

Meest gelezen